AlgemeenNieuws

VS in de aanval: EU ondermijnt voedselzekerheid

Istanboel – De VS vindt dat de EU met nieuw GMO-beleid de wereldwijde voedselzekerheid ondermijnt.

De EU overweegt de importtoelating en verwerking van genetisch gemodificeerde gewassen (GMO) aan de afzonderlijke EU-lidstaten over te laten. Dat heeft de Amerikaanse landbouwminister Tom Vilsack in een interview met de Financial Times gezegd, aan de vooravond van een G20-top.

Nu ligt de toelating bij de Europese Commissie die handelt op basis van een wetenschappelijke analyse van voedselveiligheidsautoriteit Efsa. Eerder besloot de EU al om de teelttoelating terug te leggen bij de lidstaten, die onderling erg verdeeld zijn over de technologie.

Voedselveiligheid wetenschappelijk getoetst

Bij de G20-top komen op dit moment landbouwministers uit de 20 machtigste staten bijeen in Istanboel. “Als we de wereldwijde voedselzekerheid serieus nemen dan moeten we ook erg serieus zijn over de wetenschap die ons in staat stelt zo productief en duurzaam als mogelijk te produceren”, aldus de Amerikaan. De oud-gouverneur van belangrijke graanstaat Iowa denkt dat een EU-besluit tot renationalisatie van het toelatingsbeleid ‘een serieus obstakel’ kan betekenen voor voedselzekerheid.

Het opzij zetten van de Efsa is volgens hem niet te rijmen met de filosofie van een op wetenschap en regels gebaseerd wereldwijd handelssysteem. Daarmee vormt het beleid mogelijk ook een obstakel voor een vrijhandelsverdrag tussen de EU en VS, TTIP genoemd. Vilsack benadrukt dat de voedselproductie tot 2050 met 60 tot 70 procent moet groeien om het toenemende aantal monden te voeden.

Daarmee is volgens Vilsack de komende 35 jaar meer innovatie nodig dan de mensheid in de afgelopen 10.000 jaar heeft bereikt.

Beheer
WP Admin