Home

Nieuws 3 reacties

VS in de aanval: EU ondermijnt voedselzekerheid

Istanboel – De VS vindt dat de EU met nieuw GMO-beleid de wereldwijde voedselzekerheid ondermijnt.

De EU overweegt de importtoelating en verwerking van genetisch gemodificeerde gewassen (GMO) aan de afzonderlijke EU-lidstaten over te laten. Dat heeft de Amerikaanse landbouwminister Tom Vilsack in een interview met de Financial Times gezegd, aan de vooravond van een G20-top.
Nu ligt de toelating bij de Europese Commissie die handelt op basis van een wetenschappelijke analyse van voedselveiligheidsautoriteit Efsa. Eerder besloot de EU al om de teelttoelating terug te leggen bij de lidstaten, die onderling erg verdeeld zijn over de technologie.

Voedselveiligheid wetenschappelijk getoetst

Bij de G20-top komen op dit moment landbouwministers uit de 20 machtigste staten bijeen in Istanboel. "Als we de wereldwijde voedselzekerheid serieus nemen dan moeten we ook erg serieus zijn over de wetenschap die ons in staat stelt zo productief en duurzaam als mogelijk te produceren", aldus de Amerikaan. De oud-gouverneur van belangrijke graanstaat Iowa denkt dat een EU-besluit tot renationalisatie van het toelatingsbeleid 'een serieus obstakel' kan betekenen voor voedselzekerheid.

Het opzij zetten van de Efsa is volgens hem niet te rijmen met de filosofie van een op wetenschap en regels gebaseerd wereldwijd handelssysteem. Daarmee vormt het beleid mogelijk ook een obstakel voor een vrijhandelsverdrag tussen de EU en VS, TTIP genoemd. Vilsack benadrukt dat de voedselproductie tot 2050 met 60 tot 70 procent moet groeien om het toenemende aantal monden te voeden.
Daarmee is volgens Vilsack de komende 35 jaar meer innovatie nodig dan de mensheid in de afgelopen 10.000 jaar heeft bereikt.

Laatste reacties

 • abtje


  Ik snap het even niet meer. Een bedrijf als Monsanto wordt boven de wet verheven. In Europa zijn er landen die nog aan voedselveilheid denken. dat mag niet van deze Amerikaan, want ondanks dat de mais in vergisters en bio etanol gaat wil hij dat GMO in Europa verplicht toegelaten wordt. Als dat zo'n heikel punt is , stem dan tegen de TTIP. Dan sta je ergens voor zonderdat je tegen voedselveiligheid bent.                                 

 • Jan Cees Bron


  Abtje, dank voor de reactie! Ik heb geen definitief oordeel over GMO of de positie van Monsanto maar duidelijk is wel dat de Amerikanen de Europese gevoeligheid niet altijd op waarde schatten. Maar ik denk dat Vilsack hier niet bedoelt dat voedselveiligheid onbelangrijk is. Vilsack wil - net als LTO meen ik - dat het oordeel of een transgeen product veilig is door de Efsa moet worden genomen en niet door politici.
  Ben wel met je eens dat het altijd beter is een positief dan negatief argument naar voren te brengen.

 • agratax2

  Hier worden twee totaal veschillende items door elkaar gehaald. Voedselveiligheid en voedsel zekerheid hebben niets met elkaar te maken. Voor voedselzekerheid zou ik liever varen op het kompas van UNESCO dan op dat van het Amerikaans ministerie of anders gezegd monopolist Monsanto en Syngenta. Er zit geen hongerende burger op zijn landje te wachten op licentie aanslagen zij wachten op goede zaadjes die voldoende eten voor het gezin opleveren. kopen is voor deze mensen geen optie (geen geld) wat hen rest is een weg vinden naar Europa om daar hun geluk te beproeven. Laten we nu eidelijk eens stoppen in deze wereld met alles in deel stukjes te hakken en die afzonderlijke oplossen, en het grote wereld toneel vergeten waar sociale onrust heerst en een complete volksverhuizing plaats vindt die niet anders is dan een zoeken naar voedsel en rust. GMO toelating met bijbehorende licentie kosten en advocaten zal dit wereld probleem alleen maar verergeren. 

Of registreer je om te kunnen reageren.