Home

Nieuws 1 reactie

TTIP dichterbij door stemming Senaat

Washington – TTIP en een vrijhandelsverdrag tussen de VS en landen rond de Stille Oceaan zijn een stukje dichterbij nu de zogeheten 'fast-track'-wetgeving is aangenomen in de Amerikaanse Senaat.

De regering krijgt door de wet het onderhandelingsmandaat voor vrijhandelsverdragen. Zonder 'fast-track' zouden de individuele staten onderhandelingen kunnen frustreren met tussentijdse amendementseisen.

In de Senaat stemden 62 senatoren voor en 37 tegen de wetgeving. Eerder was de Senaat zelfs tegen een debat over de wetgeving, maar de belofte dat bij vrijhandelsverdragen ook wisselkoersspeculatie onderwerp worden, trok tegenstanders over de streep. De wetgeving wordt nu doorgestuurd naar het Huis van Afgevaardigden. De verwachting is dat in het Huis een zware slag zal worden geleverd.

De Democraten zijn bang dat een verdrag met landen rond de Stille Oceaan, inclusief enkele Aziatische landen, hoge standaarden in de VS en bovendien banen op het spel zet. De Republikeinen willen waarborgen dat de VS bepaalde landen hard aanpakt wat betreft wisselkoersspeculatie en eisen dat Japan binnen het verdrag haar grenzen opent voor landbouwproducten. 
Eerder heeft president Barack Obama gesuggereerd de wetgeving te vetoën als er in hard staat dat binnen vrijhandelsverdragen wisselkoersspeculatie moet worden aangepakt.

Europese protesten

In veel Europese steden zijn onder de banier 'March against Monsanto' protesten gehouden tegen het handelsverdrag dat de EU en VS willen sluiten. In Nederland vonden manifestaties plaats in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Groningen, Alkmaar en Zwolle. Vanuit de politiek nam GroenLinks deel aan protesten. In de landbouw staan vooral de Dutch Dairymen Board, de Nederlandse Akkerbouw Vakbond en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders kritisch tegenover een eventueel handelsverdrag.

Ook bij het Monsanto-kantoor in Bergschenhoek werd gedemonstreerd. Monsanto is 's werelds grootste producent van transgene zaden en daarnaast uitvinder en belangrijke producent van glyfosaat, een omstreden pesticide. Actievoerders zijn bang dat een verdrag de import of teelt van transgene gewassen vereenvoudigt en regelgeving over pesticiden losser maakt.

De Europese Commissie benadrukt dat van verlaging van standaarden geen sprake kan zijn.

Eén reactie

  • joohoo


    Bedrijven als monsanto gaan straks de schade claimen bij de lidstaten afzonderlijk.

    Dit wordt voor dergelijke bedrijven de beste melkkoe !.Advocaten staan al klaar op de luchthaven.

    De europese comissie heeft geen benul wat ze in huis haalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.