Home

Nieuws

Syngenta omhoog door uitlatingen Monsanto

Het aandeel Syngenta is ten opzichte van vorige week 5 procent in waarde gestegen.

Het aandeel kwam woensdag uit op het hoogste niveau ooit, 423 Zwitserse franc. Bij aanvang van het jaar stond het aandeel nog op 320 franc. De producent van zaden en gewasbeschermingsmiddelen profiteerde vooral van de bekendmaking van Monsanto dat het na een overname de zadendivisie wil verkopen. Daarmee neemt de kans dat de deal wordt goedgekeurd door toezichthouders toe.

Analisten zagen al voldoende financiële ruimte voor Monsanto om het eerste bod van 449 franc per aandeel te verhogen tot 500 franc. Als Monsanto inderdaad de zadendivisie verkoopt, ontstaat ruimte voor een nog hoger bod. De mogelijke overname raakt ook de aandelen van Bayer, DuPont en Dow, maar omdat deze bedrijven niet helemaal op landbouw gericht zijn is de invloed beperkt.

Bunge verhoogt dividend

Het aandeel Bunge steeg dinsdag even nadat een verhoging van het reguliere dividend werd afgekondigd. Het dividend lag op 34 dollarcent per aandeel en wordt verhoogd tot 38 cent. De opleving was van korte duur. Het aandeel zit al even in de lift en beleggers pakten hun winst. Het aandeel kwam woensdag uit op een slotkoers van $92 waar het een belangrijk deel van 2014 nog tussen $70 en $80 zweefde.

De directie maakte tevens bekend tot $500 miljoen aan Bunge-aandelen terug te kopen. Het programma heeft een onbepaalde looptijd en vervangt een eerder terugkoopprogramma met een waarde van $975 miljoen. Het vorige programma werd in het eerste kwartaal van 2015 afgerond. Bunge koopt aandelen op de open markt maar kan ook direct met institutionele beleggers onderhandelen.
Bunge treedt in feite op als een extra koper in de markt en kan daarmee de prijs opdrijven. Vaak starten bedrijven inkoopprogramma's om hun beleggers te belonen of omdat ze op veel geld zitten maar geen goede investeringskansen zien. Bunge bracht eind april beter dan verwachte kwartaalcijfers uit. Het bedrijf heeft net als andere grote handelaren als ADM en het particuliere Cargill last van de gedaalde maisprijs maar profiteert van mooie marges op het verwerken of 'crushen' van soja.

JBS mag naar China

JBS scoort vanwege twee hele andere succesjes. De Braziliaanse vleesverwerker krijgt toestemming om vanuit 20 slachterijen rundvlees naar China uit te voeren, zo maakte exportassociatie ABIEC woensdag bekend. De exporten zullen vanaf juni beginnen. Brazilië was al spekkoper toen Rusland de grenzen voor vlees uit onder meer de EU sloot. De deal werd gesloten tijdens een bezoek van de Chinese premier Li Keqiang aan Brazilië.

Een tweede succes werd geboekt in de financiering van het bedrijf. JBS is er tot verrassing van de markt in geslaagd voor $900 miljoen aan obligaties uit te geven tegen een redelijke rente van 5,75 procent. Het aandeel is sinds de zomer van 2014 verdubbeld in waarde.

Of registreer je om te kunnen reageren.