Home

Nieuws 4 reacties

Skal constateert meer afwijkingen

Zwolle – Inspecteurs van Skal, de controle- en certificeringsorganisatie voor de biologische sector, constateerden in 2014 tijdens hun 5.101 bedrijfsbezoeken 750 zogenoemde ernstige afwijkingen, waarvan 506 op landbouwbedrijven.

Dit is een lichte toename vergeleken met 2013, mede door het gestegen aantal controles en verscherpte inspecties, zo blijkt uit het jaarverslag.

Naast ernstige afwijkingen kwam de inspectiedienst 42 'fatale' afwijkingen tegen, waarvan 35 op landbouwbedrijven. De rest bij verwerkers. Iets minder dan in 2013. Een voorbeeld van een ernstige afwijking bij een landbouwbedrijf is het gebruik van niet- biologisch zaaizaad of pootgoed, zonder ontheffing van Skal, waarbij de verdere teelt volledig biologisch kan zijn geweest. Bij een fatale afwijking voldoet een product of proces niet meer aan de biologische eisen. Via het gangbare circuit kan het product wel worden afgezet. Een voorbeeld van een fatale afwijking is dat de biologische boer een niet-toegestaan gewasbeschermingsmiddel heeft gebruikt.

De biologische sector groeide vorig jaar. Het aantal geregistreerde bio-bedrijven nam toe naar 3.738 op 1 januari 2015. Naast verwerkers en importeurs gaat het hier om 1.600 landbouwbedrijven. Op 1 januari 2014 waren dat er nog 1.647. Sinds twee jaar geleden neemt het aantal biologische landbouwbedrijven gestaag af, in tegenstelling tot het aantal verwerkers en importeurs.

In 2014 zijn 302 bedrijven uitgetreden bij Skal, dit waren er 194 in 2013. Van de 302 uittreders komen er 194 uit de sector verwerking/ handel, de rest, 108, zijn bio-boeren. Redenen voor uittreden zijn volgens Skal gebrek aan economische meerwaarde, geen gereedmelding toelatingsonderzoek, faillissementen, privé-omstandigheden en het wegvallen van bio-activiteiten.

Het biologische landbouwareaal groeide wel, ondanks de daling van het aantal bio-boeren. Het gecertificeerde landbouwareaal is in 2014 van 55.938 (incl. omschakeling) hectare toegenomen naar 58.645.

Laatste reacties

 • koestal

  Het zijn juist die verscherpte controles en  inspecties die de bioboeren de das omdoen,gangbaar boeren is tegenwoordig al moeilijk en lastig.  Je bent niet baas op je eigen erf. Big brother is watching you.

 • schoenmakers1

  als ik bij mij in de buurt kijk wat de eisen aan een bioboer zijn, of hoe ze ermee omgaan dan zie ik geen verschil met het gangbare, het bio zijn gaat nergens over

 • Broes


  Zou graag de reactie van een overtuigde bioboer op dit artikel willen lezen.

 • jokico

  Waarom zie ik dit artikel niet in het nieuws. Alle artikelen over hoe geweldig het is zie ik wel. 

Of registreer je om te kunnen reageren.