Home

Nieuws

SecureFeed heeft binnenkort vijftig deelnemers

Wageningen - Binnenkort heeft SecureFeed meer dan vijftig volwaardige deelnemers. Deze eerste groep bedrijven heeft de acceptatieprocedure om deelnemer te worden van SecureFeed met goed gevolg doorstaan. Dat maakte directeur Frank Jorna van SecureFeed gisteren bekend bij de eerste van drie bijeenkomsten met (aspirant)deelnemers. In totaal zijn ruim 220 aanmeldingen binnengekomen, meldt Jorna.

SecureFeed borgt sinds begin 2015 de diervoeder- en voedselveiligheid van voedermiddelen. Bedrijven die voedermiddelen, mengvoeders en toevoegingsmiddelen rechtstreeks leveren aan veehouders kunnen deelnemen aan het gezamenlijk systeem voor monitoring en risicobeoordeling van grondstoffen en de leveranciers ervan.

Deelnemers werken alleen met bekende en beoordeelde leverancier-product-combinaties: LPC's. De SecureFeed-databank met deze LPC's kent nu 1.302 leveranciers en 613 producten, met in totaal 5.072 unieke combinaties. Jorna: "De beoordeling van LPC's vergde veel tijd, maar vordert nu snel. Daardoor zal het aantal geaccepteerde volwaardige deelnemers nu vlot oplopen."

De eerste vier maanden van dit jaar kreeg SecureFeed in totaal 355 meldingen binnen. In geen van de situaties leidden de waargenomen bijzonderheden tot te hoge waardes van ongewenste stoffen in diervoeder; er was geen gevaar voor de voeder- en voedselveiligheid. Er vielen 308 meldingen in de categorie Signaal, zoals DON (143 meldingen) en ZEA (133). In de categorie Alert vielen 46 meldingen. Het betrof onder meer de aanwezigheid van de bacterie Salmonella in biologische zonnebloemzaadschilfers, in kool- en raapzaadschroot en in sojaschroot. Twee keer werd in hooi het giftige plantje Herfsttijloos aangetroffen en twee keer in stro Chlooramfenicol (CAP, sporen van bacteriën die van nature in de bodem zitten). De eerste vier maanden classificeerde SecureFeed één situatie als calamiteit. Dit betrof de vondst in Franse voertarwe van chloropropham, een stof die gebruikt wordt als kiemremmer bij aardappelen. Analyse van meer partijen van dezelfde herkomst leerde dat de contaminatie zich tot één vracht beperkte en dat het een puntbesmetting leek te zijn geweest.

Of registreer je om te kunnen reageren.