Home

Nieuws 8 reacties

Schreijer-Pierik wil eenvoudiger GLB

Brussel – Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) wil dat het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid eenvoudiger wordt en een stuk dichter bij de praktijk komt te staan.

De politica benadrukt ook dat investeren in innovatie belangrijk is, maar dat een gezond boereninkomen als doel niet mag worden vergeten. Ze zei dit tijdens een hoorzitting over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).
Aan de hoorzitting nemen Europarlementariërs, experts en vertegenwoordigers van de Europese Commissie deel. Schreijer-Pierik bracht elf verbeterpunten in. Zo denkt ze onder meer dat controlesystemen plaats moeten maken voor een risico-gebaseerde aanpak. Hierdoor neemt de controledruk af, aldus de politica. Schreijer-Pierik vindt ook dat de vergroening kan worden vereenvoudigd door landschapselementen toe te laten binnen het GLB.
"In de kern pleit ik ervoor terug te keren naar de praktijk van het boerenerf. Te vaak worden boeren geconfronteerd met beleid dat is gebaseerd op een papieren werkelijkheid. Goed landbouwbeleid komt niet uit een toren met bureaucraten, van een stoffig departement." Ze hekelt de stapeling van dossiers. "Ammoniak, melkveewet, 5 procent vergroening; het is te veel en te complex, laat boeren vooral boer zijn."
De varkenshoudster uit het Twentse Hengevelde waarschuwt ook dat innovatie niet moet worden gezien als gouden ei.
"Innovatie is belangrijk, maar de kostprijs mag niet uit het oog worden verloren. Het is vaak een spel van multinationals. Uiteindelijk staat het boereninkomen en dus het familiebedrijf op het spel. In dat kader moet de EU ook scherper naar de macht van supermarkten kijken."

Laatste reacties

 • agratax2

  Ik denk dat we als boeren de verkeerde kant op kijken als we weer een zondebok zoeken voor de te lage prijzen. We zouden eerder moeten kijken naar de multinationals die hun gigantische plantage landbouw bedrijven in landen waar grond goedkoop is, mensen eenvoudig hun grondgebruiksrecht kan worden ontnomen en waar de bulk producten tegen bodem prijzen nog winst gevend zijn. De politiek heeft ons boeren uitgeleverd aan deze machtstrijd. Nu het blijkt niet te werken zoals gedacht, wordt in ambtelijke kring gekeken naar pappen en nat houden regels. Maar degelijke oplossingen waar de voedselproducenten mee vooruit kunnen komen ook niet van het CDA net zo min als van andere politieke groeperingen.

 • kraats

  Goed zo Annie, en nu doorpakken. Zorg dat je medestanders erbij krijgt niet van je wijs laten brengen.

 • Ishtar

  Lekker algemeen weer van de CDA....
  Wel een goede uitspraak is ===> Te vaak worden boeren geconfronteerd met beleid dat is gebaseerd op een papieren werkelijkheid.
  **
  Heeft iemand al eens enige kritiek hehoord van een CDA'er als het gaat om VION?
  DAT was en is, een papieren werkelijkheid, en daar pleit ze weer voor.
  Waarom haald de CDA niet tientallen miljoenen euros van de vion bestuurders terug en geeft dat aan varkensboeren?

 • PetervanKempen


  Ik vind het een verademing , dit commentaar.

  Natuurlijk zijn er altijd politieke tegenhangers van de CDA die dit millimeteren. Maar voor mij zijn de sociaaldemocraten altijd gegenen geweest die in alle coalities ,

  samen met de linkse broeders ,

  deze monsterlijke papierberg geconstrueerd hebben die gebaseerd is op wantrouwen en doodcontroleren  van alle natuurmensen.

  Dat moet terug naar af , gebaseerd op vertrouwen en een ondernemersklimaat voor de agrarische tak in harmonie met de natuur van de streek.

  Way to go Annie.

 • Foxxy

  Annie mag blijven !

 • pensboer


  Mevrouw Schreijer zou beter moeten weten inzake het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB). Ze heeft jaren lang in LTO en CDA in bestuur en politiek aan het roer gezeten en is dikwijls genoeg terug gefloten door kritische boeren en boerinnen, wanneer het om een rechtvaardig boereninkomen ging. Het inzicht komt wel laat na decennia lang een neo-liberaal landbouwbeleid aanhangen in haar partij en in de LTO-landbouworganisatie. Dit beleid was vooral gericht op vrije wereldhandel, meer en overproductie, lage prijzen voor de boer, meer export, minder macht voor de boer in de keten, 7 boeren per dag die stoppen,meer macht voor multinationals waarbij de coöperatieve lijn bijna totaal uit het boerensyteem is verdwenen. Met deze eenvoudige taal en oplossingen valt er binnen het Europees Parlement  niets te bereiken.Concrete oplossingen zijn:afzien van megabedrijven, opkomen voor gezinsbedrijven op menselijke maat, productiebeheersing en sturing, kostendekkende prijzen, sociale zekerheid, leefbaar platteland, en hernieuwing van het coöperatieve systeem in handel en vermarkting e.a.
  R.Schut ex-boerin

   

 • schoenmakers1

  vervolg op#6 en het volledig sluiten van de grenzen voor import, anders kan dit nooit werken

 • koestal

  Laat boer boer blijven en niet boekhouder of ambtenaar zijn op z,n eigen bedrijf

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.