Home

Nieuws

Rusland pas later zelfvoorzienend voor zuivel

Het duurt zeker nog zeven tot tien jaar voordat Rusland zelfvoorzienend is in melk en zuivelproducten. Dat vertelt de nieuwe minister van landbouw Aleksandr Tkatsjev in een interview op de Russische televisie.

Rusland droomt al jaren van een hoge zelfvoorzieningsgraad. Het land heeft een ambitieus plan uitgezet om in 2020 op bijna alle terreinen grotendeels onafhankelijk (minimaal voor 85 à 90 procent) te zijn van geïmporteerd voedsel. Voor melk en zuivelproducten wordt dat echter lastig, aldus Tkatsjev in een live-uitzending van de Russische staatstelevisie.

"De situatie is gecompliceerd. We hebben meer serieuze investeringen en subsidies nodig en dan zou zeven tot tien jaar haalbaar moeten zijn."

Bij varkensvlees en pluimvee gaat het sneller, verwacht Tkatsjev. "Binnen twee à drie jaar sluiten wij de grenzen en kunnen we allemaal eten van onze eigen productie." Wat betreft groenten en fruit duurt het drie tot vijf jaar voordat de gewenste zelfvoorzieningsgraad is bereikt.

Ook voor de korte termijn maakte de Russische minister van landbouw zijn doelstellingen bekend. "Ons doel is om dit jaar minstens 100 miljoen ton graan te produceren, 9 miljoen ton aan zonnebloemen, 37 miljoen ton aan suikerbieten, 2,5 miljoen ton sojabonen, 31 miljoen ton aardappelen en meer dan 15 miljoen ton groenten."

Geert Jan Hahn

Of registreer je om te kunnen reageren.