Home

Nieuws 25 reacties

'Risico op strafblad moet van tafel, minister Kamp moet ingrijpen'

"Minister Kamp moet dit probleem heel snel oplossen, dit mag echt niet gebeuren!", dat zegt een geïrriteerde Jaco Geurts, Tweede Kamerlid en landbouwwoordvoerder voor het CDA. Geurts reageert zo fel naar aanleiding van een probleem dat nu naar bovenkomt door het wegvallen van de productschappen.

Met het verdwijnen van de schappen is ook het tuchtrecht verdwenen en lopen boeren heel snel de kans bij een overtreding een strafblad te krijgen. Met een strafblad kan een boer in grote problemen komen als het om de financiering en uitbreiding van het bedrijf gaat. Ook subsidies en vergunningen komen op de tocht te staan.

Geurts: "Minister Kamp heeft bij hoog en bij laag beweerd dat er geen zaken zouden gebeuren die bij de productschappen ook niet zouden gebeuren. Nu is duidelijk dat er geen bestuursrecht mogelijk is maar dat je meteen in het strafrecht terechtkomt. Hij moet snel de wet aanpassen. Het risico op een strafblad voor relatief kleine overtredingen moet van tafel."

Charles den Hoed, voorzitter van zowel het tuchtgerecht van het Productschap Vee en Vlees (PVV) als van het Productschap Pluimvee en Eieren (PVE), is niet verbaasd over het nu optredende strafrechtelijke probleem. De politiek had totaal geen oog voor het nut van de productschappen, volgens de jurist Den Hoed. "Er is op een onbewaakt moment een paar regels in het regeerakkoord gekomen. Er was totaal geen zorgvuldigheid in het proces, er is niet gekeken naar eventuele effecten en de gevolgen daarvan. Productschappen waren nutteloze instituten die wel weg konden, nu komen de negatieve effecten naar boven."

Laatste reacties

 • agro1


  regeren zou vooruitzien kunnen zijn.doorgaan, vooral doorgaan.

 • puinhoop

  Er is niks verschrikkelijker dan een boer in overtreding!!!!!!!!!!!!

 • anton1937

  De blunders van de VVD en de PvdA om zaken af te breken voordat nagedacht is over de gevolgen daarvan is kenmerkend voor de zwakte van Rutte en kornuiten. Geurts heeft gelijk,deze dwaze regel moet zo snel mogelijk worden ingetrokken. Terug naar de productschappen is de remedie en afscheid te nemen van dit kabinet.

 • Ishtar

  Laat Geurts eens vb noemen.
  Immers met sommige zaken in de sector is zeker het strafrecht zeeker op zijn plaats.

 • Demeter Griend

  Je moet het niet alleen bij de bank melden bij financiering, maar ik kwam erachter bij het afsluiten van een goedkopere tractorverzekering dat die er ook naar vragen.

  Meld je het niet kan het gevolgen hebben voor de uitkering als je het niet gemeld hebt zei de verzekering toen ik telefonisch contact met hun opnam.

 • Demeter Griend

  Voorbeeld|
  Expert autoverzekeringen, vertelt daarover het volgende: “Onze klant was veroordeeld tot een kleine taakstraf omdat hij een paar dagen voor oud en nieuw al vuurwerk had afgestoken. Een relatief onschuldige overtreding, maar toch was het lastig om voor deze meneer een autoverzekering te vinden. De verzekeraars die voor hem de beste deal hadden, wilden hem niet accepteren. Uiteindelijk heb ik wel een goede verzekering voor hem gevonden, maar die kostte ruim 15 euro per maand meer.”

 • Elevage

  waar is Sharon?????

 • LUCTOR

  Er is een gebrek aan advocaten in de advocatuur dat is ook niet zo verwonderlijk want er zijn zo veel wetten en regels dat het haast niet meer mogelijk is om er een aantal op te heffen want dan loopt het hele recht mechanisme vast.
  Terwijl er in de wet geschreven staat dat iedere NLer op de hoogte dient te zijn van de wet en regelgeving heb ik recent meegemaakt dat de handhaver die op haar beurt weer een deskundige hadden geraadpleegd niet op de hoogte waren van een wetsaanpassing die ook nog eens geplubliseerd was in de staatscourant.
  De boete was al onderweg en kon niet terug gedraaid worden maar er kan wel bezwaar worden gemaakt met alle kosten van dien.

 • VET010

  Bedenk dat voor het tuchtrecht geen bewijs nodig is alleen een vermoeden is genoeg voor een veroordeling, voor de rechtbank daarin tegen is er bewijs zonder enige vorm van twijfel noodzakelijk om veroordeelt te worden. Het tuchtrecht is dus zoiets als rechtspraak in de middeleeuwen!

 • Demeter Griend

  Onderstaande vragen moet je beantwoorden bij een nieuwe verzekering.
  als je dus een economisch delict hebt gepleegd of een piltje is gevonden zoals in het artikel aangegeven ben je niet verzekerd. Ik denk dat veel zich dat niet realiseren als ze het vergeten in te vullen, maar als de verzekering een grote schade moeten uitkeren kan dat wel eens heel slecht uitpakken.

  Of verzekeringnemer of een andere belanghebbende bij deze verzekering, in de laatste 8 jaar, als verdachte of ter uitvoering van een opgelegde (straf)maatregel, in aanraking is geweest met politie of justitie in verband met:

  Wederrechtelijk verkregen of te verkrijgen voordeel zoals diefstal, of verduistering;

  Wederrechtelijke benadeling van anderen zoals vernieling, bedreiging of afpersing;

  Overtreding van de Wet Wapens en munitie, de opiumwet of de Wet economische delicten.

 • japke33

  och, boeren zijn toch de grootste criminelen die in Nederland rondlopen, dus dat strafblad liggen we niet wakker van hoor! Kan er ook nog wel bij.

 • koestal

  Boeren zitten steeds al in de beklaagdenbank ,de rechters hebben er een gemakkelijk slachtoffer aan door de de ingewikkelde regelgeving,de criminelen in Amsterdam ruimen zich zelf op ,nu hebben de rechters de handen vrij voor de boeren

 • koestal

  Kamp doet ook weinig om aardbevingen te voorkomen,hij verschuilt zich achter de NAM,laat barbertje maar hangen denkt hij,als het om boeren gaat,die moeten het maar  met Dijksma doen ,die zit al maanden te broeden op de PAS

 • Venstra

  Straks zijn we het helemaal zat hier na de zoveelste pietluttige overtreding, eventjes de zodebemester te vroeg omhoog op de kopakker, kunnen we niet meer emigreren vanwege ons strafblad !!

 • Venstra

  Ja controleurs mogen toch al op ieder moment je erf op wandelen en handhaven, nu ieder boer nog enkelbandje, weten ze je ook meteen te vinden, stel je eens voor dat zo'n boer net met de rugspuit langs de slootkant zou lopen, dat had voorkomen kunnen worden.

 • koestal

  De landbouw wordt in de criminele hoek geduwd,werkverschaffing voor officieren van justitie en rechters.

 • agratax2

  Ik heb het gevoel dat niemand deze problemen heeft voor zien als gevolg van het afschaffen van de productschappen. Maar om nu de huidige regeringscoalitie de schuld te geven van het afschaffing van de productschappen een actie die al decennia op de rol stond, lijkt me niet fair. Rond 1960 sprak Boer Koekoek al over afschaffen van de productschappen. Niemand heeft vanaf die tijd zich gerealiseerd dat dit er achter weg zou komen. Dat de regering niet wakker is geweest o.k., maar de landbouworganisaties, de voorlichting en ook de accountants annex advocatenkantoren die voor de boeren werken zijn niet op dit idee gekomen of ze hebben niet hard genoeg aan de bel getrokken.

 • Zippie

  In dit land is het nu eenmaal zo geregeld dat zodra je met dieren iets wettelijks verkeerd doet je als crimineel wordt behandeld.
  Denk maar eens aan een jager die per abuis tijdens het beheren van ganzen een verkeerd exemplaar schiet.

 • geen boer

  hier gaat de politiek nooit iets aan doen, omdat ze het nut er niet van inziet. Praktisch kennis heeft men niet, en 'dan moet je het maar niet doen'  zal de gedachte zijn.
  Wellicht dat omzetting naar een BV soelaas biedt in deze? Massa's bedrijven krijgen betuurlijke of strafrechtelijke boetes zonder dat dit een strafblad voor betrokken bestuurders oplevert.

 • Peterrrs

  De sector heeft zelf aangegeven dat ze de Productschappen liever opgedoekt zag. Inderdaad een heel verkeerd besluit dat de regering goed uitkwam, maar wie er nu over klaagt heeft wel een heel kort geheugen.

 • agratax2

  @Peterrrs. Dat korte geheugen lijden heel veel Nedelanders aan. Deze kwaal komt verhoudingsgewijs het meest voor in Den Haag en onze provinciale en gemeentelijke hoofdsteden. Bureaucratie en politiek heeft kennelijk een slechte invloed op deze ziekte.

 • koestal

  voetbalsupporters  worden wel met fluwelen handschoenen aangepakt

 • koestal

  Boeren zijn nu vogelvrij !

 • niek brabant

  @Peterrrs, productschappen opdoeken wil niet zeggen dat je voor een heel kleine overtreding meteen een strafblad moet krijgen. Krijgt een ambtenaar ook voor elke kleine fout een strafblad ?!!

 • Broes

  Begrijp ik het goed dat boeren nu geen voorkeursbehandeling meer krijgen?

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.