Home

Nieuws 9 reacties

Reductie antibioticagebruik veehouderij stagneert

Ede – Het antibioticagebruik in de veehouderij is in 2014 nauwelijks afgenomen. In de pluimveehouderij is het gebruik zelfs gestegen.

Dat blijkt uit het rapport over antibioticagebruik in de veehouderij van de stichting Diergeneesmiddelen Autoriteit SDa. Dick Heederik, voorzitter van het expertpanel van de SDa zegt dat de afname in reductie in lijn is met de verwachting, omdat het laaghangende fruit is geplukt. Desondanks verwacht de SDa wel dat verdere reductie mogelijk is.

Op basis van dierdagdoseringen is in de rundveehouderij in 2014 een daling van het gebruik te zien, met 19,7 procent ten opzichte van 2013. In de varkenshouderij daalt het aantal dierdagdoseringen met 4,4 procent, in de kalversector met 1,6 procent. Bij vleeskuikens nam het gebruik juist met 21,1 procent toe, bij kalkoenen steeg het met 4,9 procent.

De SDA ziet wel een verschuiving in het gebruik van de types antibiotica. De voor de volksgezondheid kritische middelen zijn in 2014 nog maar zeer beperkt gebruikt in de veehouderij.

Grote verschillen

De SDA constateert ook dat de verschillen in gebruik tussen bedrijven en tussen dierenartsen nog erg groot is. In de kalversector schrijven de 10 procent dierenartsen die de meeste antibiotica voorschrijven 33 keer meer voor dan de 10 procent die het minst voorschrijven. De SDA blijft er daarom op aandringen om het antibioticagebruik verder terug te dringen en adviseert dierenartsen en veehouders meer te prikkelen om het gebruik terug te dringen. "Bedrijven in het actiegebied moeten we niet meer accepteren. Maar ook de grote groep bedrijven in het signaleringsgebied moeten meer aandacht krijgen om in het streefgebied te komen", zegt Heederik.

Doelstelling

Het ministerie van Economische Zaken heeft als doelstelling gesteld om de antibioticaverkoop in 2014 50 procent te reduceren ten opzichte van 2009. Dat is met een reductie van 58,1 procent gehaald. Minister Schippers (volksgezondheid) heeft als doelstelling voor 2016 70 procent reductie gesteld. Die doelstelling belemmert de verdere reductie, vindt voorzitter Jos Werner van de SDa. Hij benadrukt dat deze reductie niet in alle sectoren haalbaar is.

Laatste reacties

 • ae-ea

  Het is nu wel een keer mooi geweest, Laar de beesten met rust en ga zelf gezonder leven = meer bewegen.

 • Ishtar

  Als je voedsel voor de mens produceerd, en je hebt zoveel AB nodig, dan is er iets mis met je systeem.
  Pas het systeem aan.
  Stop anders per direct met 'ondernemen', immers je doel is alleen maar geld en niet voedsel voor de mens.
  Prima, ga dan in olie of drugs handelen. of wat dan ook, maar stop met zogenaamd 'voedsel' te produceren.

 • Elevage

  de voor de volksgezondheid kritische middelen zijn in 2014 zeer beperkt gebruikt.
  Dus toch een verbetering in het programma, waarom mag dat dan niet vermeld in de titel?
  Altijd dat negatieve geneuzel. Natuurlijk is er verbetering nodig, en ja daar wordt echt wel aangewerkt. De doelstelling van 50% in 2014 is zelfs met 58,1% gehaald.
  Maar hier krijgt de boer weer de zwarte piet toegespeeld.

 • jg.evers1

  Het werkelijke verbruik is verder gedaald. 
  Er word geen rekening gehouden met het feit dat 2de keus middelen na 14 dagen verwijderd moeten worden.
  Als je een kuur krijg en die komt niet volledig op, dan moet het restant verwijderd worden.
  We moeten eerst met eerste keus kuren ook als we van te voren weten dat die niet gaat werken om 2de keus voorgeschreven te kunnen krijgen.
  Als bovenstaande beter aangepakt word hebben we weer een forse reductie!

 • 344412

  Geen land doet het zo goed als Nederland, zowel bij mens als dier. Koeien en vleesvarkens krijgen minder AB dan mensen in Nederland. Iets om tots op te zijn en waar de rest van de wereld met belangstelling naar kijkt. We moeten ons geen onhaalbare doelstellingen laten opleggen en zorgen dat het mogelijk blijft om dieren goed te verzorgen. @

 • 344412

  #2: hoezo 'zoveel'? Kom eens kijken op een boerderij, er zal een wereld voor je open gaan. Belangstelling? Meld je aan bij ValleiBoertBewust!

 • podolski


  Wat mij betreft gaat het antibiotica gebruik naar nul. Behalve als geneesmiddel voor zieke dieren. Het is toch een ongelofelijk schandaal dat zo'n wondermiddel als antibiotica 100 jaar na de uitvinding niet meer werkzaam zou zijn omdat het misbruikt is om goedkoop vlees te produceren. Dankzij de politiek.

  Nederland doet het idd veel beter dan veel Europese landen. Daar wordt niet genoeg gecontroleerd. Eet  dus geen vlees uit Zuid Europa.

 • 344412

  AB wordt ook alleen gebruikt bij zieke dieren. Resistentie van ziektenverwekkers tegen antibiotica wordt voor zeker 90% NIET veroorzaakt door gebruik in de veehouderij, maar door het gebruik door mensen. Al zou er geen veehouderij in de wereld bestaan, dan nog was het resistentieprobleem net zo groot. Neemt niet weg dat de veehouderij zijn verantwoordelijkheid moet nemen, en dat gebeurt.

 • podolski


  Oh, ik dacht dat het ook gebruikt werd ter preventie en als groeibevorderaar.

  Als het alleen gebruikt wordt voor zieke dieren is het dierenbeulerij om het AB gebruik naar beneden te schroeven.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.