Home

Nieuws 1 reactie

Rabobank niet vervolgd voor fraude Libor

Den Haag - Rabobank hoeft niet te worden vervolgd vanwege de zogeheten Libor-fraude. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald.

Rabobank betaalde eerder €774 miljoen om de kwestie te schikken met toezichthouders in binnen- en buitenland. Het gerechtshof was door een groep klanten vertegenwoordigd door advocaat Gerard Spong gevraagd om een bevel tot vervolging uit te vaardigen.
De Libor-affaire slaat op pogingen tot het manipuleren van de interbancaire rente door Rabobank en een serie andere banken. Rabobank is met afstand de grootste kredietverschaffer van de Nederlandse agribusiness en bij veel leningen aan het bedrijfsleven wordt de interbancaire rente als referentie gebruikt. Medewerkers van de Rabobank gaven jarenlang wisselend te hoge en lage rentes door.

Omdat ook andere banken rentes doorgaven die uiteindelijk samen tot de Libor en Euribor-tarieven leiden, is het effect van de fraude niet goed na te gaan. Ook is het lastig aan te tonen of klanten door de manipulatie nu te veel of te weinig rente hebben betaald. Het Openbaar Ministerie (OM), de Fiod en De Nederlandsche Bank (DNB) kwamen uiteindelijk een soort boete overeen, maar een aantal klanten maakte bezwaar tegen de manier waarop de zaak is afgedaan.

De staat krijgt nu compensatie, maar individuele klanten niet.

Eén reactie

  • jehanvankroaks

    Schande !

    Witteboordencriminaliteit loont.

Of registreer je om te kunnen reageren.