Home

Nieuws 4 reacties

'Praktijkschool Horst moet sluiten'

De onderwijsinstelling Aeres moet de praktijkschool Horst gaan sluiten. Dit is een gevolg van de bezuinigingen op het groene onderwijs.

Dat zegt bestuursvoorzitter Bastiaan Pellikaan van de Aeres Groep, die in Dronten de reorganisatie aankondigde op het symposium ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van zijn instelling. Aeres moet in totaal tussen de €6 en €8 miljoen bezuinigen, aldus Pellikaan. De sluiting van de praktijkschool in Horst is een van de maatregelen die Aeres neemt, aldus Pellikaan. De sluiting treft vijftien mensen. Pellikaan: "2016 wordt een donker jaar."

Het ministerie van Economische Zaken gaat €60 miljoen bezuinigen op het groene onderwijs, waarvan vijftig miljoen euro op de praktijkleergelden. Dat brengt de AOC's in de problemen, die daar al op anticiperen door te bezuinigen.

Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland, riep de Agrarische Onderwijs Centra op om zich meer strijdbaar op te stellen. Om de bezuinigingen af te wenden, maar ook om het groene onderwijs bij het ministerie van Economische Zaken te houden. "Als de AOC's denken dat ze voor een paar centen meer beter af zijn bij het ministerie van Onderwijs, dan vergissen ze zich, want dan gaan ze op in de grote ROC's."

Op het symposium van Aeres, die ondanks de bezuinigingen een nieuwe energieneutrale melkveestal in gebruik nam, werd de waarde van het groene onderwijs gekoesterd. Maat keek daarbij ook in de spiegel: "We hebben als bedrijfsleven de afgelopen tijd te weinig geïnvesteerd in het onderwijs. Onze betrokkenheid moet groter. "

Laatste reacties

 • Peerke1


  Na elke bezuiniging gaat het geld niet meer rollen. Dus slecht voor de economie. Dom dom dom oliedom.

 • somporn

  Geld is beter te besteden in Griekenland of voor gelukzoekers  die naar NL komen.
  Als er geen geld meer over is voor de basis,het onderwijs,dan ben je als land toch heel diep gezakt.Bananenrepubliek NL,goed voor den vreemde,bar slecht voor haar inwoners.
  Beangstigend voor uw nazaten.

 • schoenmakers1

  zou erg zijn als we als sector verplicht worden via branchorganisaties om hier aan bij te dragen, laat maat met zijn lto het geld ophoesten, voor mij is het leren pas begonnen toen ik van school kwam, een leerplicht tot pakumbeet 12 jaar, basisschool is voldoen, later wordt je alleen maar gehersenspoeld

 • info36

  Dit geeft maar weer aan hoe visieloos de overheid is.
  De op 1 na grootste landbouwexporteur ter wereld wordt door zijn eigen regering van binnen uit de nek om gedraaid naar de toekomst toe.
  De meest innovatieve sector van Nederland wordt zijn kennis de nek om gedraaid. 

Of registreer je om te kunnen reageren.