Home

Nieuws 4 reacties

Overlast door brandharen van rups

Wageningen - De eerste eikenprocessierupsen gaan komende week hun brandharen loslaten. Die haartjes kunnen bij mensen en dieren zorgen voor ademnood, jeuk en ontstoken ogen en zelfs voor koorts en longontsteking.

Het Kenniscentrum Eikenprocessierups denkt dat er dit seizoen veel rupsen zullen zijn en dat de overlast ook lang kan gaan duren, zo laat de organisatie op Natuurbericht.nl weten.

Veel eikenprocessierupsen hebben de winter overleefd, omdat het niet echt koud is geweest. De larven hebben zich wat langzamer dan andere jaren ontwikkeld, omdat het voorjaar somber was. Afhankelijk van het weer zullen er tot ver in juli brandharen ronddwarrelen.

Vrijwel alle gemeenten bestrijden de eikenprocessierups, maar volgens het kenniscentrum zijn er ook gemeenten die op de bestrijding bezuinigen. Het centrum waarschuwt daartegen, want elk nest dat niet wordt verwijderd, vermeerdert zich en zorgt volgend jaar voor nog meer overlast.

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  In Hardenberg verwijdert men alleen nesten die in gemeentelijke bomen zitten en dan nog uitsluitend in dichtbevolkte gebieden.
  Dweilen met de kraan open, 't zal wel goed zijn voor de werkgelegenheid.

 • J@gertje

  Dit lijkt mij nu een bij uitstek geschikt gevalletje voor Marianne Thieme om kamervragen over te gaan stellen.

 • DJ-D

  Is natuur he. Ja bruine beren eten ze misschien wel op. Kunnen in een boom klimmen dus.....

 • J@gertje

  Ik hoop dat er ooit nog eens een bruine beer is die Marianne als lekker hapje ziet. 

Of registreer je om te kunnen reageren.