Home

Nieuws

Onderzoek naar effect bestrijdingsmiddelen begonnen

Bilthoven - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) begint dit jaar met het eerder aangekondigde grote onderzoek naar blootstelling van omwonenden en passanten aan gewasbeschermingsmiddelen. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) heeft daartoe besloten.

Doel van het onderzoek is om vast te stellen of er risico's zijn voor de gezondheid. Het is nieuw onderzoek dat in Nederland of in het buitenland nog niet eerder is uitgevoerd. De onderzoekers willen deskundigen, producenten, gebruikers en omwonenden direct bij het onderzoek  betrekken. Aanleiding voor het onderzoek is een advies van de Gezondheidsraad.

Het onderzoek begint bij omwonenden rond bollenvelden, daarna wordt het uitgebreid naar fruitboomgaarden en andere gewassen waar bestrijdingsmiddelen worden toegepast. De eerste metingen worden volgend jaar gedaan.

Ondertussen kijkt het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) ook naar de risico's voor omwonende bij al toegelaten middelen in de bollen- en fruitteelt. Er wordt aan de hand van een nieuwe Europese methode gekeken. De nieuwe onderzoeksmethode zal binnenkort door de Europese lidstaten officieel worden goedgekeurd, is de verwachting.

Of registreer je om te kunnen reageren.