Home

Nieuws 2 reacties

Nog geen akkoord over biologische landbouw

Brussel - De 28 ministers van landbouw van de Europese Unie hebben maandagochtend nog geen overeenstemming bereikt over nieuwe regels voor de biologische landbouw.

Nederland, Oostenrijk en Duitsland behoren bij de landen die problemen hebben met het compromis dat de Letse voorzitter op tafel heeft gelegd.

De Letse voorzitter Janis Duklavs begon de bijeenkomst met de mededeling dat er maandag een besluit genomen moest worden. Staatssecretaris Sharon Dijksma vroeg zich af waarom er zo'n haast gemaakt wordt met het voorstel. Zij ziet in het huidige voorstel te veel haken en ogen om ermee akkoord te kunnen gaan. Oostenrijks landbouwministers Andrä Rupprechter benadrukte niet in een positie te willen komen dat hij tegen het voorstel moest stemmen. Dijksma uitte zich in gelijke bewoordingen.

Dijksma heeft onder andere problemen met de regels dat biologische producenten er te allen tijde voor opdraaien, als blijkt dat hun producten niet toegestane grondstoffen bevatten. Hun producten moeten in dat geval ontdaan worden van het etiket 'biologisch', volgens de voorstellen. De Franse landbouwminister Stephane le Foll stelde voor een regeling voor financiële compensatie in te stellen, als blijkt dat biologische boeren zelf slachtoffer zijn geworden van vervuiling.

Europees landbouwcommissaris Phil Hogan zegt dat er bij de regeling maar één uitgangspunt leidend is: het consumentenvertrouwen.

Een ander Nederlands bezwaar is de verzwaarde regeling voor ingevoerde producten (van buiten de Europese Unie). Nederland vindt dat de jaarlijkse verplichte controle van alle biologische bedrijven zijn doel voorbij schiet. Liever wil Dijksma een risico-gebaseerde controle.

De minister spraken maandag in een openbare sessie en tijdens de besloten lunch over de verordening voor de biologische landbouw.  Daar kwamen ze niet tot een besluit.  Het was maandagmiddag de verwachting dat het onderwerp zou worden doorgeschoven naar een volgende vergadering in juni.

Laatste reacties

 • PetervanKempen


  Ik zie geen enkele reden waarom Biologische bedrijven op vertrouwen gebaseerd gecontroleerd moeten worden volgens Dijksma, als zij haar opsporingsdiensten NVWA en ga maar door opdracht geeft de werkelijk waanzinnig overdreven controle hypoe door te voeren jegens traditionele boeren bedrijven. Gelijke monniken, gelijke kappen.

  Dijksma wil wederom met twee maten meten .

  Die tijd is voorbij.

  De regels voor het borgen van wat je doet en laat gelden mijns inziens voor iedereen die voedsel produceert, dus ook de biologische boer.

  Bovendien, daar is immers allers rozengeur en manenschijn, toch???

 • koestal

  komt er ook niet !

Of registreer je om te kunnen reageren.