Home

Nieuws 6 reacties

'Niet voor elke Ahold-teler is plaats na fusie'

Doetinchem - Ketenpartijen worden steeds groter, getuige de vermeende fusiegesprekken van Ahold met Delhaize en ook Syngenta met Monsanto. Met name de versnipperde tuinbouw moet daar een antwoord op vinden.

Volgens Klaas Johan Osinga, mededingingsspecialist bij LTO Noord, moet elke tomatenteler zich afvragen wie datzelfde product bij Delhaize levert. "Stel dat de geruchten waar zijn, dan zullen inkopers voor beide markten gaan werken, dan wordt het een gezamenlijke markt. In dat geval zijn er verschillende leveranciers en vallen partijen af. In de tuinbouw ben je als teler met 30 hectare dan ook niet veilig. Je zult onmisbaar moeten zijn. Iedere teler die denkt het in zijn eentje te kunnen, of in een kleine groep, komt van een koude kermis thuis. Krachten moeten gebundeld worden, zoals in de melkveehouderij. Daar is dit een signaal van."

LTO en Albert Heijn hebben twee jaar geleden samen een rapport uitgegeven over de toekomst van de versketen. Auteur Melanie Murk-Severein van de EFMI Business School zegt dat een fusie niets verandert aan de uitkomst van dat versketenonderzoek. Namelijk dat de vrije markt krimpt en dat grote inkopers grip willen hebben op de productiezijde. Dat zal niet snel gepaard gaan met snelle wijzigingen in ketens. "Je kunt ook niet zomaar op een andere keten overstappen. Er zijn vaak veel kosten in versleuteld met de nodige integratie." Volgens Murk-Severein leidt een fusie ook tot kansen.

Het kostenvoordeel op onder meer inkoop wordt door Rabobank geschat op 1 miljard euro. De Belgische Boerenbond wil niet reageren op geruchten. "Daarvoor is op het land nu te veel te doen."

Laatste reacties

 • pinkeltje


  'Dat grote inkopers grip willen hebben op de de productiezijde'. USSR?

 • producent

  Ze mergelen elke teler/producent uit tot ze geen kant meer op kunnen dat intereseerd hun helemaal niets. Er is altijd wel weer een ander die er instapt. 

 • info36

  Leuk he neo liberalisme!

 • agratax2

  Laat LTO zijn best doen om het aanbod te bundelen. De NMa zal accuut ingrijpen en grenzen aangeven, bij fusie van twee supermachten aan de inkoop zijde is weinig reactie te verwachten van de mededingings autoriteit. De heren inkopers deze autoriteit een keurige opdracht mee gegeven tijdens de oprichting 'Voorkom macht aan verkopers kant, wij redden ons daarna wel.

 • ed12345


  Producent en agratax ik vrees dat jullie het helemaal bij het rechte eind hebben

 • lammerink

  Mag dat wel samen gaan nma?

  FrieslandCampina werd te groot en werd tot van alles verplicht geld dit ook voor appie heijn

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.