Home

Nieuws 3 reacties

Nederlander geeft boer afgerond een 8

Den Haag - De Nederlandse samenleving geeft de Nederlandse boer een 7,6, afgerond een 8.

Volgens Nederlanders zijn agrarisch ondernemers harde werkers in een goed functionerende sector. Mensen die goed bekend zijn met de sector geven de land- en tuinbouw een nog hoger cijfer: 8,4. Het aantal mensen dat negatief of zeer negatief denkt over de landbouw is laag: 6 procent.  Bij de vorige meting was dat aantal iets lager: 4 procent.

Dat blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo onder duizend Nederlanders over de maatschappelijke waardering van de Nederlandse landbouw.  Het onderzoek is gedaan in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. De rapportcijfers zijn gemiddeld gelijk aan het vorige rapport, dat in 2013 is opgemaakt.

'Terecht'

Staatssecretaris Sharon Dijksma is blij met de uitkomst van het onderzoek en onderstreept deze. "Uit dit onderzoek blijkt opnieuw dat de Nederlander positief aankijkt tegen de rol die de agrarische ondernemer speelt in onze samenleving. Terecht. Je ziet wel dat jongeren wat minder waardering tonen dan ouderen. De sector moet dan ook blijven werken aan het behoud van maatschappelijk draagvlak."

Neutraal tot positief

Boeren en tuinders staan er over het algemeen goed op in de samenleving. Nederlanders hebben een neutraal tot zeer positief beeld van de agrarisch ondernemer. Bijna driekwart van de Nederlanders vindt dat Nederland een agrarische sector moet behouden. Ongeveer één op de vijf Nederlanders zegt goed bekend te zijn met de agrarische sector. Veel daarvan wonen in agrarisch gebied of hebben daar gewoond.

Ouderen en jongeren

De waardering is hoger in onder de groep ouderen (55 jaar en ouder), die over het algemeen ook meer weten van de sector. Jongeren (18-34 jaar) geven over het algemeen lagere cijfers, waarbij het negatieve oordeel onder andere gestoeld is op kritiek op te weinig aandacht voor milieu en dierenwelzijn.

Laatste reacties

 • w v gemert


  Leuk bericht, maar we kopen er niets voor zolang de politiek er niet naar handelt

 • veldzicht

  Een 7,6 zegt mij niks als je alles op een hoop gooit ,hoe is het voor de melkveehouders,varkens en kippenhouders,tuinders, akkerbouwers dat zou ik liever appart willen weten.

 • Elevage

  De relschoppers zitten in de groep van 18-34 jaar die denken dat eieren uit de muur komen en vlees komt aanwaaien.
  We moeten zorgen dat juist deze doelgroep een duidelijker beeld heeft van de agrarische sector, daarmee gaat ook de waardering omhoog en ook de bereidheid daar de juiste prijs voor te betalen

Of registreer je om te kunnen reageren.