Home

Nieuws

NVWA e n RVO in de fout bij inkoop

Den Haag - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland gaan regelmatig in de fout bij inkoopprocedures. Dat stelt de Algemene Rekenkamer vast in het verantwoordingsonderzoek 2014.

De beide agentschappen houden zich niet aan de regels die gelden voor de inkoopoprocedures.

Volgens de Algemene Rekenkamer is het onduidelijk of de NVWA en RVO.NL wel de beste prijs/kwaliteit-verhouding hebben bij de inkopen. Bovendien  kan het zijn dat bedrijven worden benadeeld omdat ze niet kunnen meedoen aan de aanbesteding.

Het is niet voor het eerst dat de Algemene Rekenkamer dit soort fouten bij het ministerie van Economische Zaken vaststelt. In 2013 constateerde de rekenkamer nog dat het ministerie op de goede weg was met het oplossen van de problemen, maar het afgelopen jaar zijn er opnieuw problemen geconstateerd.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) zegt in een toelichting dat RVO.nl en de NVWA inmiddels beterschap hebben beloofd en de inkopen centraal   laten uitvoeren.

De rekenkamer stelt dat bedrijven die biomassa gebruiken in kleine verbrandings- of vergistingsinstallaties daarop niet worden gecontroleerd in het kader van subsidieregelingen. Het toezicht schiet tekort, vindt de rekenkamer,  met een mogelijk risico voor milieu of volksgezondheid tot gevolg. De ongeveer 175 kleine biomassa-installaties kregen de afgelopen jaren gemiddeld ruim €325.000 subsidie per jaar.

Kamp reageert met een ontkenning. Volgens hem is de uitkering van SDE+-subsidies aan niet-duurzame energieopwekking niet aan de orde.

Of registreer je om te kunnen reageren.