Home

Nieuws 3 reacties

'Monsanto wil Syngenta overnemen'

St. Louis – Monsanto heeft Syngenta benaderd voor overnamegesprekken.

Dat zeggen anonieme bronnen tegen financieel persbureau Bloomberg; de bedrijven zelf weigeren in te gaan op de berichtgeving. Het betreft een monstercombinatie. Monsanto is de grootste producent van zaden wereldwijd terwijl Syngenta de grootste producent van gewasbeschermingsmiddelen.

Vorig jaar gingen Monsanto en Syngenta al met elkaar in gesprek, maar toen besloot Syngenta niet te gaan onderhandelen. Een combinatie van de bedrijven zou met interesse door de mededingingsautoriteiten in Europa en de VS worden gevolgd. Monsanto en Syngenta realiseerden vorig jaar respectievelijk $15,8 en $15,1 miljoen omzet. Een combinatie zou dus een omvang krijgen van bijna $31 miljard (€27,4 miljard).

In de wereld van voedingsconcerns en agrarische handelsbedrijven valt dat nog wel mee, maar in de agrochemie een ongekende omvang. Ter vergelijk: Bayer CropScience kwam vorig jaar uit op een omzet van €9,5 miljard en BASF noteerde €5,4 miljard omzet, al is dit exclusief genoomonderzoek. In de VS komen Dow AgroSciences en DuPont evenmin in de buurt van de beoogde monstercombinatie.

Bedrijven vullen elkaar aan

De bedrijven vullen elkaar goed aan. Syngenta is gevestigd in Zwitserland en ontstond uit een fusie van diverse Europese bedrijven. Monsanto is een Amerikaanse onderneming die in Noord- en Zuid-Amerika domineert. Waar Syngenta 79 procent van haar omzet met middelen realiseert en de rest met zaden, wordt bij Monsanto 68 procent van de omzet opgebracht met zaden.

Inhoudelijk zijn de verschillen ook groot. Syngenta heeft een breed middelenpakket terwijl Monsanto sterk leunt op Roundup-herbiciden. Waar Syngenta betrekkelijk klein is met transgene gewassen, is Monsanto met afstand wereldmarktleider. Het bedrijf uit St. Louis is pionier en past onder meer veel gewassen genetisch zo aan dat ze onkruidverdelger Roundup kunnen weerstaan.

Syngenta onder druk

Syngenta staat hoe dan ook half in de etalage. Sinds 2012 zijn bedrijfsresultaten weinig verbeterd, terwijl het bedrijf beweegt in een markt die volgens Bayer CropScience groeit van €50 miljard in 2008 naar €100 miljard in 2020. De meeste groei wordt gerealiseerd met zaden. De zadendivisie is eigenlijk net te klein naar de toekomst toe terwijl "chemie" wat onder druk staat door toenemende regelgeving. Tegenover elke toelating staan zes toelatingen die worden ingetrokken door strengere regels.

Mededingingsvragen

Monsanto is sterk in herbiciden op basis van glyfosaat. Het patent hierop is in het jaar 2000 vervallen en de concurrentie is sindsdien moordend. Er zijn op de markt veel spelers die gespecialiseerd zijn in producten op basis van werkzame stoffen waarop het patent is vervallen. Een combinatie van de herbicidenactiviteiten van Monsanto en Syngenta zou vooral in Noord- en Zuid-Amerika vragen oproepen. Het marktaandeel van Monsanto met zaden in de VS lijkt tevens een punt van zorg voor mededingingsautoriteiten.

Het lijkt waarschijnlijk dat wanneer Monsanto en Syngenta doorzetten, bepaalde onderdelen moeten worden afgestoten. De transgene technologie en vermeende koppelverkoop roept wel vanuit NGO's en boerenorganisaties soms veel weerstand op. Als na een overname de naam Monsanto overal wordt uitgerold, betekent dit een zeker risico voor de oude Syngenta-onderdelen.

Laatste reacties

 • agratax2

  De dertig jaar geleden door Monsanto ingeslagen weg lijkt steeds meer het ultime doel, wereld leider op gebied van voedselproductie,  te naderen. Ik denk dat er geen mededingingsautoriteit is, die deze kapitaalkrachtige bedrijven tegen kan houden.

 • bbuizer

  Met de overname van concurrent Syngenta lijkt Monsanto haar greep op de <a href='https://www.facebook.com/SustainableFoodSupply.org/posts/950660878297977'>voedselvoorziening</a> verder te vergroten richting een monopolie op de voedsel en daarmee uiteindelijk op de hele mensheid. 
  Op 23 mei 2015 is er net als in mei 2013 en mei 2014 weer een wereldwijde actiedag tegen Monsanto en gen-tech in het algemeen.

  Daarnaast is er een door internationale wetenschappers, artsen, politici, journalisten, advocaten en geëngageerde burgers gesteund initiatief voor een <a href='http://www.monsanto-tribunal.org/english'>Monsanto-tribunaal </a>in mei 2016 in Den Haag. Iedereen kan dit initiatief steunen via http://www.monsanto-tribunal.org/

 • bbuizer

  Correctie van de eerste zin in mijn bovenstaande reactie:
  'Met de overname van concurrent Syngenta lijkt Monsanto haar greep op de <a href='https://www.facebook.com/SustainableFoodSupply.org/posts/950660878297977'>voedselvoorziening</a> verder te willen vergroten richting een monopolie op de voedsel en daarmee uiteindelijk op de hele mensheid.' 
   


Of registreer je om te kunnen reageren.