Home

Nieuws 13 reacties

'Leegloop platteland grootste uitdaging voedselproductie'

Oosterbeek – Een van de grootste uitdagingen voor de wereldwijde voedselvoorziening is de leefbaarheid van het platteland. Dat zegt Ruud Huirne van Rabobank Nederland op het Duits-Nederlandse landbouwforum in Oosterbeek.

"In Rusland wordt bijvoorbeeld 4 miljoen hectare vruchtbare landbouwgrond niet benut, omdat er geen boeren te vinden zijn die de grond willen gebruiken. De grond ligt te ver van de bewoonde wereld", zegt Huirne. Door de leegloop van het platteland wordt veel potentiële landbouwgrond niet benut. "Dat is de grootste zorg van het wereldvoedselvraagstuk", zegt Huirne.

Als wordt gekeken naar de nieuwe opkomende landen zijn er twee groepen. "Brazilië en Rusland hebben een heel groot productiepotentieel, maar dat wordt niet goed benut. Tegelijkertijd hebben China en India een enorme bevolking en een lagere voedselproductie, waardoor ze te weinig voedsel kunnen produceren om de bevolking te voeden." Huirne benadrukt dat voedselschaarste en honger vaak leidt tot onrust onder de bevolking en oorlogen. Daarom zijn India en China internationaal aan het investeren in voedselproductie.
De huidige groei van de voedselproductie is 1,4 procent per jaar, terwijl de vraag naar voedsel wereldwijd met 1,7 procent stijgt. "We lopen dus achter." Ook in Noordwest-Europa is er bezorgdheid over de continuïteit van de voedselproductie. "Ook in Nederland zijn er weinig jongeren die boer willen worden", aldus Huirne.

Vice-voorzitter Werner Hilse van de Duitse Bauernverband benoemde de politiek als grootste bedreiging voor de landbouw, met name voor jonge boeren. "Zij moeten investeringen doen waarvoor een afschrijftermijn van ongeveer 20 jaar geldt. Dat is aanzienlijk langer dan de zittingstermijn van de politiek", aldus Hilse. Hij vindt dat de politiek veel te snel van standpunt verandert. Ook is Hilse bezorgd over de maatschappelijke druk op bijvoorbeeld dierenwelzijn. "Er wordt in de politiek te makkelijk gezegd dat de consument de extra kosten voor welzijnsmaatregelen wel betaalt. Dat is niet zo. De consument wil niet meer uitgeven aan voedsel en zal zeker niet meer vlees gaan consumeren", verwacht Hilse.
Directeur Thijs Cuijpers van LTO Nederland ziet de vraag naar openheid vanuit de maatschappij als uitdaging, terwijl de grondstoffen steeds schaarser worden. Hij verwacht dat een ICT-revolutie de ontwikkeling in de technologie en de landbouw in stroomversnelling zal brengen.

Laatste reacties

 • joohoo

  De politiek zal niet toelaten dat de huidige en toekomstige wereldbevolking geen voedseltekort heeft. Het electoraat zou zichzelf daarmee buitenspel zette . Politici geilen op macht .Kijk alleen maar na het amerikaanse en europese electoraat waar hun financiers uit de zelfde hoek komen.

 • agro1


  wereldwijd enorme voorraden. onverantwoorde bodemprijzen. onbetrouwbare en zwalkende politiek, met slechts één doel en dat is de producenten uitmergelen tot op het bot. heeel vreemd, dat de animo om hier in te stappen afneemt, heeel vreemd. voor een normaal polletieker toch niet te bevatten???

 • koestal

  Dan is er ook nog geen echte honger,je kunt ook stellen dat het niet aantrekkelijk is om boer te worden.

 • koestal

  Heeft het niet te maken met de lage prijzen die gedicteerd worden door de supermarkten de zgn. prijsvechters  ?

 • agro1


  supermarkten reageren slechts op de actuele situatie. of de beschreven voorraden echt zijn, of slechts op papier bestaan, weet ik niet, maar de extreem lage prijzen zijn helemaal echt!!!! de verwachte leegloop zal door schaalvergroting wel opgevangen worden, probleem opgelost!!!

 • koestal

  De leegloop op het platteland is al tientallenjaren aan de gang in Frankrijk,hele dorpen stonden toen te koop

 • pinkeltje


  Gaat nog wel even duren voor in Nederland grond braak blijft liggen omdat er niemand meer interesse heeft om te boeren. Hoe dat in Rusland en Brazilië is, geen idee. You get what you pay. Als het boeren daar lekker rendeert zou ik me voor kunnen stellen dat er nog wel iemand heen wil om te boeren. De Chinezen kunnen nogal goed met de Russen dus dan moeten die er daar maar een paar miljoen hectare bij gaan doen. Lijkt me dat het met de leegloop van het platteland niet zoveel te maken heeft. Maar daar zullen ze bij de Rabobank wel beter inzicht in hebben. Waar maken ze zich trouwens druk om?

 • jan4072

  @Pinkeltje,
  Ik kom net terug uit rusland en de ontvolking van het platteland is het probleem voor rusland. Om je een idee te geven, Moscow is de onze hoodstad amsterdam en in heel Nederland heb je 12 dorpjes ( 1 per provincie) van 1500 mensen. En dat is dan ook de hele bevolking. De dichtstbijzinde stad is berlijn. Moet jij je alleen eens indenken wat het onderhoud van het weg onderhoud kost. Er is een lagere school in elk dorp en bakker en kleermaker enz. Maar de jeugd wil er niet wonen want na de lagere school meten de kinderen naar de stad naar school. Welke ouder ziet zijn 12 of 13 jarige kind graag op internaat in de stad 1000km weg. Bijna niemand dus de jonge ouders willen niet naar dorp maar gaan direkt in de stad wonen. En zonder jeugd is er geen toekomst voor de dorpen en dus ontvolking en dus miljoenen HA grond die gewoon onbenut licht door gebrek aan bewerkers. Maar de techniek schrijdt voort. We krijgen onbemande trekkers en werktuigen. Blijft nog wel het probleem van de kostbare wegonderhoud voor het transport.

 • ronald73

  Rabobank mag blij zijn dat die gronden onbenut blijven. Als al die produkten van die gronden opeens op de markt kwamen kunnen misschien heel wat boerenklanten in NL niet meer hun kredietverplichtingen nakomen.

 • gerjan slingenbergh

  Koestal heeft helemaal gelijk, als er niets valt te verdienen op het platteland wat moet je daar dan doen. Rabo, LTO, CDA en WUR houden systemen in stand die de overproductie in stand houdt en de rijken rijker maken en armen, armer.
  Wie veroorzaakt de meeste oorlogen, is dat de USA of Rusland?

 • pinkeltje


  Als het boeren en werken in de landbouw dik betaald werd zou ik me voor kunnen stellen dat er wel wat uit Amsterdam doordeweeks naar een van die 12 dorpjes wilde om daar een beetje op de trekker rond te rijden. En dan zou er ook wel geld zijn om er een weg naar toe aan te leggen. Maar niettemin voorzie ik nog niet dat er in Nederland grond braak komt te liggen omdat het wonen op het platteland niet meer aantrekkelijk wordt gevonden. Het is net als met personeel bij de loonwerkers. Sommige loonwerkers mopperen dat het zo moeilijk is om goed personeel te vinden. You get what you pay. Kortom, als landbouw goed betaald wordt dan lossen die problemen zich vanzelf op. Maar tot nu toe is het nog steeds ' voor jou 10 anderen' . En ook dat zal nog wel even zo blijven. Maar voor de wereldbevolking handig om te weten dat er nog miljoenen hectaren goede landbouwgrond braak liggen. Dan hoeft de mensheid voorlopig nog niet te vrezen voor uitsterven door gebrek aan eten.

 • Barneveldsei

  Hoezo afschrijving van 20 jaar,  een nieuwe stal ingericht en na 9 jaar moet deze een raf nummer hebben. Ďe bank ziet geen toekomst in de scharrel eieren mark. De regering geeft je geen garantie dat je met een nieuwe systeem wel in 20 jaar kunt afschrijven.

 • aardappelboer

  Ik wil niet veel zeggen maar hier liggen ook percelen braak die in handen zijn van oudere boeren en alleen maar de premie opstrijken door vreemde regels uit Brussel.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.