Home

Nieuws

Later voorjaar drukt cijfers BayWa in het rood

München - Agrohandelsconcern BayWa heeft het eerste kwartaal afgerond met rode cijfers, in tegenstelling tot hetzelfde kwartaal van vorig jaar toen positieve cijfers werden genoteerd.

Het Beierse concern spreekt van een voor het seizoen typische gang van zaken. Volgens directietopman Klaus Josef Lutz is er niets aan de hand en kunnen de cijfers als 'sterk' worden betiteld. De grote oogst van vorig jaar zorgde voor een uitstekende beschikbaarheid van producten en een fors herstel van de export. De vooruitzichten voor het jaar als geheel zijn goed.

Dat vorig jaar wel een positief operationeel resultaat (€3,4 miljoen) werd geboekt was een gevolg van de uitzonderlijk zachte winter, waardoor de afnemers veel eerder uit de startblokken konden komen. Het huidige operationele resultaat (ebit) is minus €6,4 miljoen. De omzet daalde relatief licht, namelijk met €200 miljoen naar €3,4 miljard.

Significante hersteleffecten verwacht BayWa dit voorjaar in de segmenten kunstmest, fruit en bouwmaterialen. Ook in het segment vernieuwbare energie zijn de vooruitzichten prima, dankzij de ontwikkeling van veelbelovende projecten. Het concern stapte vorig jaar via de Rotterdamse handelsdochter Cefetra in een reeks Zuid-Europese markten en profiteert daar inmiddels al goed van, aldus Lutz. Geïsoleerd bekeken draaide BayWa met zijn puur agrarische handelsactiviteiten een omzet van €2,5 miljard tegen €2,6 miljard in de eerste drie maanden van vorig jaar. Het operationele resultaat leverde krap 30 procent in en daalde daarmee naar €20,1 miljoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.