Home

Nieuws

Landen minder kwijt aan import voedsel

Rome – Landen zijn wereldwijd een stuk minder kwijt aan de import van voeding dan in de afgelopen jaren. De 'importrekening' daalt in dollars vooral door gedaalde prijzen van granen, maar ook goedkopere olie en sterke dollar tot het laagste niveau sinds 2010. Het handelsvolume blijft ondertussen ongeveer gelijk.

Dat heeft de wereldvoedselorganisatie FAO bekendgemaakt. De FAO verwacht dat de wereldwijde graanoogst in 2015 1,5 procent lager zal liggen dan vorig jaar, toen een recordoogst door de combines ging. De productiedaling is vooral gevolg van een kleiner maisareaal. Maar het effect van een kleinere oogst wordt teniet gedaan door volgens de FAO 'buitengewoon grote bestaande voorraden'. Bovendien ligt de oogst nog altijd 5 procent boven het gemiddelde sinds 2010.
De FAO Voedselprijsindex daalde in april 1,2 procent ten opzichte van maart. Zuivelprijzen daalden met 6,7 procent het meest. Verklaringen zijn de afschaffing van het melkquotum, vraagtekens rond de Chinese importvraag en de nog altijd gesloten Russische markt. De prijzen van granen, plantaardige oliën en suiker daalden ruim een procent terwijl bij vlees een bescheiden stijging te zien is van 1,7 procent. De markt wordt ondersteund door een grotere vraag naar vlees vanuit China, Japan, de VS en Vietnam.

Of registreer je om te kunnen reageren.