Home

Nieuws

LTO pleit voor uniformiteit in legeskosten

Den Haag - LTO Nederland wil dat er meer eenheid komt in de legeskosten die gemeenten in rekening brengen. De legeskosten die bij boeren in rekening worden gebracht, lopen volgens LTO enorm uiteen. De standsorganisatie vindt het de hoogste tijd voor een aangepaste regeling, waarbij alle gemeenten dezelfde opbouw voor legeskosten kennen. Daarnaast is een goede onderbouwing van de berekende kosten noodzakelijk, aldus LTO.

LTO vraagt de Tweede Kamer om bij de behandeling van de Omgevingswet, aanstaande maandag, te pleiten voor een eenduidige regeling voor legeskosten.

"Aan deze willekeur en verschillende behandeling van ondernemers moet een einde komen", zegt LTO-bestuurder Siem Jan Schenk, portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening. Schenk is van mening dat boeren en tuinders met uitbreidingsplannen behoren te weten waar ze aan toe zijn: "Zo valt op dit moment niet te controleren waaruit de legeskosten voor een omgevingsvergunning zijn opgebouwd." Hij wijst op de grote verschillen per gemeente. In Zoetermeer kost het gemiddeld zo'n €9.890 om een vergunning voor wijziging van het bestemmingsplan aan te vragen, in Noordwijk is dat €310 bij een bouwsom van €50.000.

Bij een rondgang langs gemeenten is het LTO Nederland ook opgevallen dat sommige gemeenten ook nog eens advies- en onderzoekskosten in rekening brengen omdat een adviesbureau wordt ingeschakeld voor de beoordeling van de groeiplannen van de agrarische bedrijven. Schenk: "In de meeste gevallen heeft de ondernemer zelf ook al een adviesbureau ingeschakeld. Per saldo leidt dit tot dubbele kosten, die op het bordje van de ondernemer komen. Daar moet een einde aan komen. De huidige situatie leidt er toe, dat de ontwikkeling van bedrijven eerder wordt afgeremd. Dit kan nooit de bedoeling zijn."

Of registreer je om te kunnen reageren.