Home

Nieuws 5 reacties

'Kiloknaller-onderzoek geeft vertekend beeld'

Den Haag - Een slecht onderzoek van Wakker Dier wordt niet beter als je het herhaalt. Dat oordeel geeft VVD'er Bart de Liefde over het onderzoek naar het aantal kilo-aanbiedingen van supermarkten.

Wakker Dier meldde deze week dat supermarkten steeds meer stunten met goedkoop vlees. Dat gaat, stelt de organisatie, ten koste van het welzijn van dieren.

VVD-Kamerlid Bart de Liefde stelde eerder dit jaar Kamervragen over het Wakker-Dier-onderzoek en de reactie van staatssecretaris Dijksma daarop. De Liefde zegt dat van het Wakker Dier-onderzoek de suggestie uitgaat dat heel veel vlees voor een lagere prijs wordt verkocht dan kattenvoer. "Wij komen op basis van een eigen onderzoekje tot de conclusie dat de totale hoeveelheid vlees die tegen die prijs wordt verkocht niet meer is dan 3 tot 3,5 procent van het totaal. Het beeld alsof heel veel vlees voor een prijs van minder dan €4,12 wordt verkocht is onzin."

Nog ergerlijker vindt hij het dat staatssecretaris Sharon Dijksma "als een kip zonder kop" achter de cijfers van Wakker Dier aanloopt. Dijksma zei eerder dit jaar naar aanleiding van een eerder onderzoek van Wakker dier dat zij het zorgelijk vindt als het aantal kiloknallers in supermarkten stijgt. Daar kan het signaal vanuit gaan dat vlees een stuntartikel is, "terwijl ik vind dat voor kwalitatief goed vlees een redelijke prijs moet worden betaald. Daarnaast kan er, wanneer de marges te klein worden, in de keten druk ontstaan om de grenzen van hetgeen wettelijk toegestaan is op te zoeken, zowel in termen van dierenwelzijn als voedselveiligheid", aldus Dijksma.

De supermarktkoepel CBL zegt dat Wakker Dier twee zaken koppelt die niets met elkaar te maken hebben. Vleesaanbiedingen gaan niet ten koste van dierenwelzijn en ook niet ten koste van een goede prijs voor de boeren, zegt CBL. "Net als pindakaas, chips etc., is ook vlees in de aanbieding. Ook vlees met het Beter Leven Keurmerk'', aldus het CBL.

Wakker Dier heeft aangekondigd de komende maanden groots actie te gaan voeren tegen kiloknallers.

Laatste reacties

 • pinkeltje


  Vorige week de mandarijen bij Appie Happie ook 2 netjes voor de prijs van 1. Dat heet dan bonus aanbieding. Zou die mandarijnenteler daar mee geholpen zijn? Laat die supermarkten het gewoon lekker uitzoeken. Ik weet dat het niet leuk is om te horen maar er zijn boeren genoeg en ze produceren graag dus wie heeft hier een probleem? En wat het dierenwelzijn betreft, dat is vrij simpel. Dat is gewoon wettelijk geregeld. Als straks TTIP er door is dan kun je het wel helemaal vergeten dat je er als Nederlandse boer je voordeel mee doet door aan nog wat strengere eisen te voldoen dan wat er volgens de wetgeving als minimumeis wordt gesteld. En wie dat wel kan, goed gedaan zou ik zeggen. Van hulp van de supermarkt of van de consument zul je het niet moeten hebben. Die kijken gewoon ieder naar hun eigen belang. En anders bij de verkiezingen massaal op Marianne stemmen. Die zou er wel raad mee weten.

 • juur

  De inkoop prijs van vlees  is altijd lager dan verkoop prijs De supers leggen er vast geen geld op toe.

 • Jan van het Zand

  En u houdt een .....??? 
  Ja, ik heb een python in een glazen bak in de huiskamer.
  En wat geef je die te eten? 
  Ratten en muizen.
  Hoe vang je die?
  Die vang je niet, die koop je en bewaar je in de vriezer.
  Dus die slang van jou krijgt een bevroren rat te eten.
  Nee, joh. Die ontdooi je dan en dan geef je die als voer.
  Een python is een wurgslang? 
  Ja, daar dat is ie.
  En heeft ie ook nog wat te wurgen?
  Ehhhhh..... hoe bedoel je..
  Nou, hij moet toch zijn natuurlijke aanleg kunnen laten zien.
  Waarom? Nou, dat is wat we nu dierenwelzijn noemen.
  Oh....
  Ja, kijk. Varkens krijgen een speeltje en melkkoeien horen in de weide te lopen als in de lente, zomer en hersft.
  Is dat zo? Goh, nooit bij stil gestaan. Maar hoe kan ik de slang dat wurggedrag laten hebben?
  Je kunt een Wakker Dier in die glazen bak gooien....

 • HesselBouma


  Al de plofkippen reclame heeft niet verhinderd dat vorig jaar twee procent meer plofkippen in Nederland zijn verkocht. Ga zo door en er wordt weer meer aandacht aan de plofkip besteed. Voor de bijstands moeder. Gun haar ook een eerlijk en gezond stukje vlees. Ook nog goed voor het milieu! Ik zou geen buiten lopende kip willen.

 • veldzicht

  Allemaal goed en wel dat wakker dier,alleen moeten ze niet zo schijnheilig doen dat ze zich zorgen maken om het inkomen van de boer,dat interreseert  ze
  geen bal,het enigste wat telt is dat er minder (geen) vlees wordt gegeten en
  daarom moet het vlees duur blijven.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.