Home

Nieuws

Joint venture CHS en InVivo

Minneapolis – CHS, De grootste boerencoöperatie van Noord-Amerika sluit een joint venture met InVivo, een groot Europees handelsbedrijf.

De joint venture gaat ICGrain heten en zal graan inkopen van Hongaarse telers en deze op de wereldmarkt afzetten voor verwerking in voeding en veevoer. De deal is een volgende stap in de ambitieuze overzeese groeistrategie van CHS.
De ondernemingen krijgen ieder een aandeel van 50 procent in ICGrain. Hongarije is onder meer een grote producent van mais. Vorig jaar werd volgens belangenorganisatie Coceral 9,1 miljoen ton mais geoogst. Daarnaast oogstte Hongarije onder meer 1,6 miljoen zonnebloemzaad.  InVivo wordt vanuit Frankrijk geleid en is eigendom van 223 landbouwcoöperaties. Het bedrijf verhandelt graan, zaden en andere productiemiddelen en produceert veevoer.
Het 14.000 leden tellende CHS is bezig haar invloed ver buiten de VS en Canada te vergroten. Het bedrijf kocht eerder een aandeel van 50 procent in het Australische handelsbedrijf Broadbent Grain en investeerde samen met Noble, E-Grain en Latrigoyen in een exportterminal in Argentinië. CHS sloot ook vorig jaar een deal voor de inkoop van kunstmest met het Britse Gleadell, dat eigendom is van InVivo en ADM.
CHS zegt onder meer een binnenlandse silo in Zuidoost-Hongarije in te brengen in de joint venture. InVivo brengt onder meer een terminal aan de Donau in. De rivier is in Midden-Europa essentieel voor het vervoer van granen. De joint venture maakt het eenvoudiger graan met schuiten te vervoeren naar de CHS-exportterminal in Constanta, een belangrijke graanexporthaven in Roemenië.
InVivo wil net als CHS haar wereldwijde voetafdruk vergroten. De komende tien jaar moet de omzet verdubbelen zodat de onderneming kan blijven concurreren met de grote agriconcerns van deze wereld, zoals ADM, Bunge en Cargill.

Of registreer je om te kunnen reageren.