Home

Nieuws

JBS ziet winst sterk toenemen

São Paulo – JBS heeft het afgelopen kwartaal een winst geboekt van 1,39 miljard real (€407 miljoen), tegen €20 miljoen een jaar eerder. Het Braziliaanse vleesconcern profiteerde van sterke prestaties van haar Amerikaanse divisies en het voedingsmiddelenbedrijf. De omzet steeg met 28 procent tot omgerekend €9,9 miljard.

Het bedrijf profiteert onder meer van lage voerprijzen. De export van vlees vanuit Brazilië is toegenomen omdat Amerikaanse en Europese concurrentie is weggevallen. Dat kon niet verhelpen dat de Braziliaanse productie van rundvlees werd ondermijnd door hoge prijzen voor runderen. De thuismarkt is lastig nu economische groei is weggevallen.
De voedingsmiddelendivisie zag daarentegen het bedrijfsresultaat verbeteren en alle drie de Amerikaanse divisies van JBS presteerden goed. In de VS is JBS onder meer eigenaar van pluimveeslachter Pilgrim's Pride. De dollar is na een opmars weer wat in waarde gedaald wat de export vanuit de VS ondersteunt. Zo'n 83 procent van de omzet van JBS wordt in dollars gerealiseerd.
Topman Wesley Batista zegt in een verklaring dat door het volgen van een bepaalde strategie JBS nu beschikt over een wereldwijd productieplatform, dat spant van Brazilië en de VS naar Australië en Canada. "We hebben tegenwoordig een gediversifieerde portefeuille met producten waarbij waarde is toegevoegd en wereldwijd sterke merken."
JBS blijft gebukt gaan onder een grote schuld. Aan het einde van het kwartaal lag de nettoschuld volgens JBS op €9,7 miljard, oftewel bijna de kwartaalomzet. De schuld is wat gegroeid door het overnemen van de Primo Group in Australië en Big Frango in Brazilië, en het uitkeren van speciaal dividend aan aandeelhouders van Pilgrim's Pride.

Of registreer je om te kunnen reageren.