Home

Nieuws 1 reactie

'Huisartsen onwetend over Q-koorts'

Den Haag - Lang niet alle Nederlandse huisartsen zijn doordrongen van de ernst van Q-koorts. Er zijn nog steeds artsen die denken dat de epidemie al lang voorbij is, terwijl heel veel patiënten er nog dagelijks mee worstelen, stelt Annemieke de Groot, directeur van Q-support.

Q-support is vorig jaar met financiële hulp van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) opgezet om ondersteuning te geven aan Q-koorts-patiënten.

Drieduizend ziektegevallen

Het eerste jaarverslag van Q-support is door minister Edith Schippers (VWS) aan de Tweede Kamer gestuurd.

De Q-koortsepidemie bij geiten woedde in de jaren 2007-2010 hevig en leidde tot meer dan drieduizend gemelde ziektegevallen bij mensen van wie er zeker 25 zijn overleden, volgens gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Dit jaar zijn tot nu toe vier gevallen gemeld.

Q-support in actie

Om artsen meer bewust te maken van de blijvende gevolgen van Q-koorts heeft Q-support scholing verzorgd voor huisartsen, verzekeringsartsen en medisch specialisten. Daarbij is samengewerkt met het Brabants Kennisnetwerk Zoönosen.

Q-support heeft €10 miljoen steun van het ministerie van VWS. Als het aan Michiel van den Berg, voorzitter van de patiëntenorganisatie Q-uestion ligt, komt daar ook geld bij voor een financiële tegemoetkoming aan de getroffen patiënten. De regering heeft die vraag tot nu toe naast zich neergelegd, waarbij wordt verwezen naar de bestaande sociale vangnetten.

Geen verontschuldigingen

Van den Berg zegt in het jaarverslag van Q-support dat de overheid nog nooit verontschuldigingen heeft aangeboden voor de nalatigheid bij de uitbraak van de epidemie. "Dat begrijp ik ook wel, want dat kun je natuurlijk niet met lege handen doen."

Het steekt hem dat het ondernemersrisico van geitenhouders wel is gecompenseerd. "Er is zelfs schade voor de nog levende geiten vergoed en een noodfonds ingericht voor boeren die hun hypotheek niet konden betalen. Daar steken de patiënten wel heel schril bij af." Van den Berg meent dat de overheid  een financiële compensatie moet regelen voor de getroffen patiënten.

Eén reactie

 • Burnetti

  De recente geschiedenis leert dat blijven vragen om verontschuldiging voor nalatigheid van de overheid totaal geen gehoor krijgt.

  Het verschil in compensatie van de gedupeerde geitenhouders en Q-koortspatiënten is en blijft bestaan.

  De duur van ontkenning is ondertussen beschamend. Dat een machtige overheid dit lang kan volhouden is gebleken in de ontkenning van de veiligheidsrisico's van de gaswinning in Groningen.

  Economisch gewin gaat voor op erkennen van schuld. Je kunt het nog sterker uitdrukken. De overheid bespaard op compensatie aan Q-koortspatiënten.
  Verkapte Crisis- en herstelmaatregel van Min. van EZ.

Of registreer je om te kunnen reageren.