Home

Nieuws 1 reactie

Grootte verpakking oorzaak voedselverspilling

Dongen – Ruim een derde van de mensen die wel eens eten weggooit, doet dat omdat er te veel voedsel in de verpakking zit. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van GfK, uitgevoerd in opdracht van het Voedingscentrum.

Volgens GfK bleek vooral bij verpakte groente, vlees en brood de verpakkingsgrootte een probleem.

Vooral jongeren tot 29 jaar, hogeropgeleiden en alleenstaanden worstelen met te grote verpakkingen, zoals voorverpakte sla, vers brood en pastasaus. Een ruime meerderheid van de consumenten zegt het erg te vinden eten te moeten weggooien vanwege de verpakkingsgrootte. Volgens het onderzoek kiest drie op de tien Nederlanders voor een kleinere verpakking als de inhoud voldoende is, ook wanneer deze niet voordeliger is.

Hersluitbare verpakking

Volgens Corné van Dooren, kennisspecialist Duurzaam Eten bij het Voedingscentrum, kunnen fabrikanten consumenten helpen om voedselverspilling tegen te gaan. "Kleinere en hersluitbare verpakkingen zijn daar een belangrijk onderdeel van. Sommige fabrikanten doen dit al goed, consumenten waarderen kleinverpakkingen vleeswaren, kleine blikjes groenten en 1 kilo zakken aardappels. Maar het kan nog beter, bijvoorbeeld met meer deelverpakkingen, zoals een kwart brood of sla in portiezakjes."

Kleinere dan wel deelbare verpakkingen leiden volgens Van Dooren niet tot meer milieubelasting door het extra verpakkingsmateriaal dat nodig is. "Het is bekend hoe groot de impact van verpakkingsmateriaal is op het milieu. De milieuschade die het oplevert als goed voedsel wordt weggegooid, is over het algemeen groter dan de milieubelasting die het kost om extra verpakkingsmateriaal te maken of te verwerken."

#lastpak

Om meer inzicht te krijgen waar consumenten tegenaan lopen en om fabrikanten te inspireren om de verpakkingsgrootte beter aan te laten sluiten op de wensen van de consument, start het Voedingscentrum de actie #lastpak. Tussen woensdag 27 mei en woensdag 10 juni kan iedereen voorbeelden van te grote verpakkingen via Facebook en Twitter delen met het Voedingscentrum.

Het Voedingscentrum draagt de voorbeelden en het rapport uit aan de Alliantie Verduurzaming Voedsel.

Eén reactie

  • Penthesileia

    Zowel de kaas als de flour totillas laten zich goed invriezen voor een volgende keer. Een beetje creativiteit de volgende dag helpt ook (wrapje met ham en sla, i.p.v. een broodje...).

Of registreer je om te kunnen reageren.