Home

Nieuws 22 reacties

Grieken dreigen EU-handelsdeal met Canada op te blazen

Athene – Griekenland weigert akkoord te gaan met een handelsverdrag tussen de EU en Canada, CETA genoemd, tenzij 'Feta'-kaas als beschermde naam meer bescherming krijgt.

Daarmee leggen de Grieken op het laatste moment alsnog een bom onder een verdrag waar de Nederlandse zuivel flink van kan profiteren. Eurocommissaris voor handel Cecilia Malmström zegt dat CETA al 'af' is.
Onderhandelaars van de Europese Commissie en Canada kwamen al in oktober 2013 tot een akkoord. Sindsdien gingen de Europese Commissie en de Canadese federale overheid akkoord, maar de deal moet nog worden geratificeerd door de EU-lidstaten, het Europees Parlement en de 10 Canadese provincies. Lidstaten stemmen in principe in oktober over het handelsverdrag.

Winst voor zuivel, verlies voor vlees

De EU denkt door een verdrag vooral meer diensten en industriële producten te slijten in Canada. Maar de zuivelsector is in Canada historisch sterk afgeschermd van de wereldmarkt en opening kan voor Nederlandse exporteurs kansen bieden. Canada krijgt andersom volgens CETA volledig vrije markttoegang tot de EU-zuivelmarkt maar is minder competitief. Vorig jaar werd voor 119 miljoen euro aan kaas uit de EU naar Canada uitgevoerd.

In ruil voor opening van de lucratieve zuivelmarkt stelt de EU voor Canada een heffingsvrij quotum in voor 15.000 ton ingevroren rundvlees en 35.000 ton vers rundvlees. De EU stelt ook onder meer een TRQ in voor 75.000 ton Canadees varkensvlees. Canada krijgt tariefvrije toegang voor verwerkt rundvlees, verwerkt varkensvlees en producten gemaakt van bizons.

Herkomstbenaming deels beschermd

De deal omvat afspraken over herkomstbenaming, of geographical indications (GI's). Volgens de deal worden 145 in de EU beschermde GI's voortaan ook in Canada beschermd. Maar de bescherming is niet volledig, aldus de Grieken, en deels gebaseerd op een Noord-Amerikaans systeem om handelsmerken te beschermen. Feta is ingedeeld in de groep GI's met 'een grootvader'. Concreet geldt dat bedrijven die een geregistreerd handelsmerk inclusief de benaming Feta hebben, deze mogen blijven gebruiken.
Nieuwe Canadese producenten mogen op het product zetten dat het product Feta-imitatie betreft maar dan zonder referentie aan de Griekse cultuur. De nieuwe Griekse regering vindt de deal eenvoudigweg te weinig zekerheid bieden voor haar Feta-producenten. Feta is volgens hen onlosmakelijk en alleen met Griekenland verbonden. Het product zou al worden genoemd in het mythische werk De Odyssee.
Malmström zegt dat de deal niet meer kan worden opengebroken. Algemeen wordt aangenomen dat de afspraken die met Canada zijn gemaakt over GI's ook de basis vormen voor onderhandelingen met de VS over een vrijhandelsverdrag dat TTIP wordt genoemd.

Laatste reacties

 • agratax2

  zou Griekenland dan toch nog iets positiefs voor Europa doen? Als TTIP mede afhangt van deze overeenkomst, is het vermoedelijk zeer positief om even rustig na te denken onder leiding van de Grieken. Mischien ze wel corrupt en belastingvreemd maar ze hebben een nationaal gevoel en dat is veel handelslanden vreemd.

 • Jan Cees Bron

  Agratax, een nationaal gevoel hebben ze zeker. Ik herinner me een bijeenkomst over TTIP in Brussel waar een Griekse vertegenwoordiger nogal luidruchtig uit zijn dak ging toen een Amerikaanse onderhandelaar minzaam suggereerde dat zachte kaas die eruit ziet als Feta, smaakt als Feta en ruikt als Feta best Feta mag heten. Hij kreeg vervolgens alle Griekse bijdragen aan de Westerse samenleving om de oren.

 • zon

  De grieken komen tenminste op voor hun eigen mensen,De nederlandse politiek is beter in het opkomen voor anderen ten koste van hun eigen mensen.

 • mares

  petje af voor de Grieken  ondanks dat ze niet helemaal het beste jongetje van
  de klaS ZIJN MAAR JE KUNT WEL OP HEN VERTROUWEN ,en komen op voor hun 
  onderdanen,helemaal het omgekeerde van Nederland .Deze regering wil het beste jongetje van de EU zijn en voorop lopen op alle gebied maar laat hun eigen
  mensen  in de steek

 • Mozes

  Op Grieken vertrouwen???

 • somporn

  Mozes: <em>Den Haag vertrouwen??????

  </em>Ze beloven van alles voordat ze er zitten,zit hun gat op het pluche zijn ze alles vergeten en gaat het hun om 1 ding,hoe kom ik zo snel als mogelijk in Brussel zodat ik mijn toekomst veilig stel tot mijn dood.

 • fvandongen

  Jan Cees, je verhaal was meer compleet geweest als je het Canadese (extra) quotum voor EU-zuivel ook genoemd had in je artikel. Dat is 18.500 ton. En dat 'in ruil voor' (50.000 + 75.000 =) 125.000 ton vlees, te exporteren door Canada naar de EU.

 • ohzo

  Even als opmerking: ik kom nogal eens in US, het voedsel is een ramp, maar de laatste keer op een pakje boter, ingredienten: water, NaCl, smaak en kleurstof en als laatste: it may contain milk!!! De @ bron, als het smaakt, ruikt en eruit ziet als Feta zegt bij Ami's NIETS!

 • abtje


  Ohzo, wat versta je onder boter? Op een pakje margarine staat wat anders dan op een pakje roomboter. Een consument noemt het beide boter...

 • ohzo

  Gaat er niet om wat ik versta.. Gaat erom dat er op een pak boter en niet iets anders, staat dat er melk in KAN zitten. Slaat nergens op.

 • W Geverink

  @ohzo. Jij keek waarschijnlijk naar het merk I can't believe it is not butter. Daar komt idd geen melk aan te pas. En jullie in Europa hebben rundvlees waar geen koe aan te pas komt...

 • ohzo

  Zeer zeker niet heer Geverink.. In europa is het nog steeds vlees. Kan van
  paard, koe kip komen of een mix. Doet er ook allemaal niet zoveel toe. Feit blijft. Volgende keer zal ik foto maken en hier posten.

 • pinkeltje


  Wel eens van de vegetarische slager gehoord?

 • ohzo

  Is ook zelfde kolder.. Waar het even im ging: de Grieken zijn niet zo blij met de Ami opmerking over feta: straks hebben ' i can't believe it is feta' feta, plastic ' Old Amsterdam' en Grana Padano gemaakt van wat gelatine en een bak zout. 

 • Jan-Zonderland

  <h2>@ohzo, vandaag toevallig nog op de radio een comercial van een of andere hambergerketen gehoord: our cheese burgers are with REAL cheddar......... Bestaat er dan ook on-echte cheddar ? Jawel, dat is de rotzooi die men normaal op een cheeseburger pleurt. Waar het van gemaakt is weet ik niet maar het is bagger!</h2>

 • Jan-Zonderland

  Wat een mooie vette letters! Geen idee hoe dat nu weer komt :))

 • ohzo

  Was in ieder geval duidelijk te lezen Jan.. Real Cheddar :). Vegan-burgers, boter waar Melk in KAN zitten en nog een andere in Ukraine: melk is een vloeistof dat voor min 50% uit melk bestaat.. We zijn in ieder geval knap op de verkeerde weg.

 • somporn

   Analoogkaas  wordt gemaakt van witte geraffineerde palmolie, melkeiwit en zetmeel. Verder worden er smaak- en soms ook kleurstoffen toegevoegd.
  Analoogkaas is met het fastfood overgekomen uit Amerika,<em>aub hou de rommel daar</em> en laat ons genieten van de beste kazen ter wereld gemaakt van echte melk afkomstig van top NL  melkveehouders.
  Stop met rotzooi te maken en te verkopen en laat ons genieten van topproducten geproduceerd door onze specialisten op NL bodem en burgers,wees dankbaar en gun ze een bestaansrecht!!!
  Weg met vegan slagers en chemische troep (e nummers) in ons voedsel.

 • Fermer

  'De Canadese zuivelsector krijgt vrije markttoegang tot de EU-zuivelmarkt, maar is minder competitief.' Is dat zo? De productie aldaar wordt door hun quotum beperkt, maar met hun melkgeld zijn ze wel in staat grote bedragen voor quotum-aankoop te betalen. Tegen welke prijs kunnen zij exporteren wanneer ze vrij meer mogen produceren?

 • W Geverink

  Je kunt minachtend over buitenlandse kaas doen maar een feit is dat hier de goudse kaas ook niet zo hard loopt. Mensen ontwikkelen hun smaak en hun voorkeur naar wat ze mee opgroeien. Nederlanders zijn ook gek op drop. Aan de Canadees is drop maar erg moeilijk te slijten en je moet zien wat voor koppen ze trekken. Enfin, net als met de drop liggen er ook punten afgesneden en afzonderlijk verpakte goudse in de winkel. De donkere rand in de buitenkant laat zien dat ze er hier ook niet zo voor in de rij staan De meeste mensen hebben geen goed kaasmes en dan zijn punten kaas gewoon erg lastig. En over Canadese bagger gesproken, er zitten best aardige tussen. 

 • agratax2

  Hoe lang denken we in Europa nog Nedelands, Duits, Belgisch etc. belag. Wanneer wordt er eindelijk eens gedacht aan Europees belang. Als we niet van plan zijn Europees te denken, wordt de Unie nooit meer dan een slap politiek aftrekkels, waar geen leider in de wereld enig serieus belang aan hecht. Dit artikel maakt dat duidelijk, Griekenland kan de overeenkomst torpederen en Nederlandse zuivel heeft daar ernstig onder te leiden. Waar blijft Europa in dezen of waar blijft de akkerbouw in dezen onbelangrijk We blijven in >vakjes en hokjes< denken en het grote geheel doet er kennelijk niet toe. Wij maar denken dat Moskou of Peking enige rekening houdt met het Machts (teloze) blok Europese Unie, die een munt wil, maar de consequenties van een financieel en sociaal beleid blijft negeren. Misschien heeft Griekenland gelijk als op eigen benen willenm verder gaan.

 • ohzo

  We moeten in ieder geval kwaliteits voedsl produceren. Een beetje het Duitse 'reinheits gebot' voor bier. Kaas moet kaas zijn en niet een bijelkaar geraapt zooitje e-nr's.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.