AlgemeenNieuws

‘Grenstruc’ zorgt voor windmolenoverlast

Rotterdam – Gemeenten langs de Duitse en Belgische grens voeren een verbeten strijd tegen de bouw van windmolens bij de buren, die hun turbineparken liefst pal naast de grens neerzetten.

Europa moet ingrijpen, vinden ze in de grensgebieden. Als er windmolens langs de grens worden neergezet, heeft de buurgemeenten aan de andere kant van de grens geen inspraak en hebben de eigen inwoners de minste last van de molens, met dat bericht komt het AD vandaag.

De ‘grenstruc’ wordt steeds vaker toegepast omdat windenergie steeds populairder wordt bij overheden om energie op te wekken. Windenergie wordt steeds populairder en daarmee de ‘grenstruc’ ook. Alleen al afgelopen maand hebben de gemeenten Groesbeek (Gelderland) en Gennep (Limburg) zich hevig verzet tegen het plan van de buren in het Duitse Kranenburg om twaalf torenhoge windmolens in het Reichswald te plaatsen, op 400 meter van de grens. DE Nederlandse gemeentes zijn bang dat de windmolens een negatieve invloed hebben op het toerisme in hun gebied, een belangrijke inkomstenbron voor zowel Groesbeek als voor Gennep.

Hoogste windmolens

Een ander voorbeeld is in het Belgische Meer, net over de grens bij Breda, daar worden momenteel de hoogste windmolens van België. En de gemeente Roermond loopt te hoop tegen plannen om in het Duitse Elmpt windmolens te bouwen. Groesbeek en Gennep verwachten dat de molens toeristen wegjagen uit het onder fietsers en wandelaars populaire heuvellandschap aan de Nederlandse kant van de grens.

Beheer
WP Admin