Home

Nieuws 4 reacties

'Grenstruc' zorgt voor windmolenoverlast

Rotterdam - Gemeenten langs de Duitse en Belgische grens voeren een verbeten strijd tegen de bouw van windmolens bij de buren, die hun turbineparken liefst pal naast de grens neerzetten.

Europa moet ingrijpen, vinden ze in de grensgebieden. Als er windmolens langs de grens worden neergezet, heeft de buurgemeenten aan de andere kant van de grens geen inspraak en hebben de eigen inwoners de minste last van de molens, met dat bericht komt het AD vandaag.
De 'grenstruc' wordt steeds vaker toegepast omdat windenergie steeds populairder wordt bij overheden om energie op te wekken. Windenergie wordt steeds populairder en daarmee de 'grenstruc' ook. Alleen al afgelopen maand hebben de gemeenten Groesbeek (Gelderland) en Gennep (Limburg) zich hevig verzet tegen het plan van de buren in het Duitse Kranenburg om twaalf torenhoge windmolens in het Reichswald te plaatsen, op 400 meter van de grens. DE Nederlandse gemeentes zijn bang dat de windmolens een negatieve invloed hebben op het toerisme in hun gebied, een belangrijke inkomstenbron voor zowel Groesbeek als voor Gennep.

Hoogste windmolens

Een ander voorbeeld is in het Belgische Meer, net over de grens bij Breda, daar worden momenteel de hoogste windmolens van België. En de gemeente Roermond loopt te hoop tegen plannen om in het Duitse Elmpt windmolens te bouwen. Groesbeek en Gennep verwachten dat de molens toeristen wegjagen uit het onder fietsers en wandelaars populaire heuvellandschap aan de Nederlandse kant van de grens.

Laatste reacties

 • agratax2

  Dit grens verschijnsel doet zich niet alleen voor aan de landsgrenzen, maar ook bij gemeente grenzen. Buurgemeenten hebben zeer weinig mogelijkheden om de goedgekeurde plannen in de andere gemeente te dwarsbomen. Bij windmolen(parken) spreken we volgens de oude energie wet (uit 1800 zoveel) van electriciteit centrale en die mogen volgens deze wet na goedkeuring van de gemeente in deze gemeente geplaatst worden ookal zo, dat overlast geven bij de buurgemeente. Het algemen belang van energie opwekking gaat boven het particulier belang van de individu(en).

 • Jan van het Zand

  Kletsverhaal over het Belgische Meer. Die windmolens staan er al wel 10 jaar. En ze staan niet langs de grens, maar langs de autosnelweg. En ze staan aan de linkerzijde richting Antwerpen vanaf de grens België in. 
  Conclusie: Er staat er 1 aan de grens en de rest staat landinwaarts.

 • juur

  Op Nederlandse bodem bij Coevorden staan windmolens op het  industrie terrein  op nog geen  1  kilometer van het centrum van  die plaats . Hier is weinig wanklank over te horen.

 • Jaap39

  Aardgas gaat op den duur gevoelig minder worden. Windenergie gaat dat gat voor een groot deel opvullen. 
   Iemand naast kernenergie betere suggesties?

Of registreer je om te kunnen reageren.