Home

Nieuws 6 reacties

Gangbaar uitgangsmateriaal mag bij bio-teelt

Brussel - De biologische land- en tuinbouw kan bij uitzondering gebruik blijven maken van gangbaar uitgangsmateriaal. Dat blijkt uit de jongste voorstellen voor nieuwe regels voor biologische landbouw, die maandag door de Europese landbouwministers worden behandeld.

In een nieuw voorstel is de mogelijkheid opgenomen om ontheffingen te geven voor het gebruik van niet-biologisch uitgangsmateriaal.

Ook het gebruik van niet-biologisch voer (van plantaardige, dierlijke of minerale oorsprong) kan worden toegelaten. Daarvoor zal de Europese Commissie een lijst van toegestane producten opstellen.

Nederland heeft zich sterk verzet tegen de nu voorliggende voorstellen.  Het verbod om binnen één bedrijf zowel een gangbare als een biologische tak te hebben, is voor Nederland een struikelblok. Staatssecretaris Sharon Dijksma vindt ook dat in de voorstellen te veel accent wordt gelegd op de aanwezigheid van niet-toegelaten stoffen in het eindproduct, terwijl het volgens haar juist moet gaan om het gebruik en de toepassing van niet-toegelaten stoffen.

Als biologische producten hun status verliezen door de aanwezigheid van niet-toegelaten stoffen, kunnen biologische telers geheel buiten hun schuld getroffen worden. Dijksma heeft voor dit standpunt de steun van verschillende lidstaten.

Laatste reacties

 • pinkeltje


  Hoe lang duurt het nog voor ze ook een beetje stikstof bij mogen strooien als het gewas in ontwikkeling achter blijft? We hoeven niet roomser te zijn dan de paus en biologisch boeren is op zich ook niks mis mee - in tegendeel, bewondering voor de bedrijven die dat goed onder de knie hebben - maar als je uitgangsmateriaal uit gangbare teelt gaat toelaten dan ben je het vertrouwen dat je bij de consument hebt opgebouwd snel kwijt. Denk ik. Niet zo raar dat consumenten niet meer weten wat of wie ze moeten geloven als dit soort praktijken door Brussel worden toegestaan.

 • trijnie

  Hoe kunnen ze het bedenken.... Jammer, ik was al niet streng in de leer maar wat ik hier mee aanmoet in de toekomst als ik in de winkel sta......
  Wat is er nog biologisch aan melk waarvan de koe gangbaar voer vreet?
  En een krop sla toch opgejaagd met kunstmest of mest uit een gangbare stal.

 • podolski


  Ja ik ben er ook niet blij mee. Ik koop biologisch om de planeet gezond te houden. Dat is mijn reden om de biologische boer te subsidieren. Maar als hij op zijn andere stukje grond de gifspuit handteert dan zie ik het niet meer zo zitten.

   

 • A1967

  Zo, weer een stukje onzin geproduceerd. .......

 • De Bolster


  Zoals Jan Braakman duidelijk aangeeft: bij uitzondering mag er gebruik gemaakt worden van gangbaar uitgangsmateriaal ( zaden en pootgoed). Stel dat er geen eenjarige, biologisch geproduceerde appelbomen van het ras Elstar beschikbaar zijn. Wat dan? Aanvaarden dat er helemaal geen bio Elstar appels beschikbaar zullen komen of bij ontheffing gangbaar plantmateriaal toestaan? Vanzelfsprekend moet daarna de productie van deze appels volledig biologisch zijn. Dus geen kunstmest etc. Ook voor veevoer ,mest, etc. gelden er strenge normen. Hooguit in zeer beperkte mate mag hier vanaf geweken worden, mits er nadrukkelijk een noodzaak voor is en de controllerende instantie Skal daar toestemming voor geeft!   

   

   

 • pinkeltje


  Allemaal mooi gepraat maar het komt er dan dus op neer dat biologisch bestaat bij de gratie van de gangbare landbouw. Nou is dat voor mij op zich geen nieuws, maar wees er dan duidelijk over dat biologisch er alleen is uit oogpunt van marketing maar niet als het systeem waarmee we in de toekomst de wereld gaan voeden. Want dat is wat 'ze' ons graag doen geloven. Feitelijk dus een luxe die we ons tot nu toe kunnen permitteren. Zoals iemand die wat meer te besteden heeft nogal eens besluit om vegetariër te worden.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.