Home

Nieuws

Energieprijzen in toom

De dieselprijs is iets gedaald ten opzichte van twee weken geleden.

Inkoopcollectief Farmers4all gaf deze donderdag een prijs af van 97 cent per liter. Twee weken terug kostte een liter nog 99 cent per liter.

De olieprijs daalde eveneens licht deze week. Maandag verhandelde Behr.nl een vat (159 liter) Noordzeeolie nog voor ruim $ 66 per vat. Woensdag was de prijs per vat gezakt tot net onder $ 65 per vat.

Olievoorraden teruggelopen

Amerika maakte deze week bekend dat de olievoorraden weer zijn teruggelopen. Dergelijk nieuws heeft een prijsopdrijvend effect. De handel prijst de olie ook duurder vanwege de aanhoudende oorlogstaferelen in het Midden-Oosten. Daar komen nog gunstige economische cijfers over de wereldeconomie bij. Allemaal factoren die de prijs van olie op drijven. De OPEC-landen besloten als reactie op de gunstige prijssignalen de productie op te voeren. Marktanalist Remco Wiegmink van Nife Energie-advies voorziet ook een productieverhoging van Amerikaanse schalieproducerende bedrijven. Deze bedrijven hebben de afgelopen periode flink gereorganiseerd om goedkoper te kunnen produceren. Die reorganisaties zijn veelal afgerond en de bedrijven staan weer in de startblokken om volop in productie te gaan. Wiegmink verwacht dat het extra aanbod van olie door de OPEC-landen en Amerika de prijsopdrijvende factoren neutraliseert. Het plafond van de olieprijs van $ 65 per vat is naar verwachting tamelijk hard.

Stabiele gasprijs

De gasprijs is zeer stabiel en nauwelijks veranderd ten opzichte van vorige week. Toen werd een verwachte daling getackeld door een productiestoring in Noorwegen waardoor minder gas op de markt kwam dan normaal.  De storing van vorige week was volgens de Noren onverwacht. Deze week staat een geplande vermindering van het aanbod op de agenda vanwege onderhoud aan een gasboorplatform. Het verminderde aanbod houdt ook deze week de gasprijs nog in toom. Contractprijs 2016 is 21 cent per Mwh en contractprijs 2017 is 21,2 cent per MWh. 
De stroomprijs is stabiel. Contractprijs 2016 is  €48,17 per MWh en 2017 is €48,01 per MWh. Duitsland werkt aan een plan om elektriciteitscentrales op bruinkool te sluiten. Dit kan mogelijk op termijn een prijsopdrijvend effect hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.