Home

Nieuws 18 reacties

EU in gesprek met Rusland over Oekraïne

Brussel – De EU en Oekraïne gaat later deze maand opnieuw in gesprek met Rusland over diens zorgen over een handelsverdrag.

Dat heeft Eurocommissaris voor handel Cecilia Malmström bekendgemaakt. Rusland en Oekraïne hebben ook speciale handelsafspraken en Rusland zegt bang te zijn dat haar markt via Oekraïne wordt overstroomd met goedkope producten uit de EU.
Als de EU, Oekraïne en Rusland tot afspraken komen, kan dit een eerste stap zijn richting verzoening. De relaties tussen de EU en Oekraïne enerzijds en Rusland anderzijds zijn ronduit slecht te noemen. Vóór augustus besluit Rusland of het een importstop voor landbouwproducten uit de EU opheft. Nog daarvoor neemt de EU op haar beurt een besluit over het voortzetten van sancties tegen Rusland.
Een eerste poging tot een verdrag werd in 2013 op het laatste moment afgezegd door de toenmalige president Viktor Janoekovitsj, wat leidde tot protesten. De politicus vluchtte naar Rusland na maandenlange protesten en werd vervangen door een anti-Russische regering, door de EU gesteund. In Oost-Oekraïne, waar Janoekovitsj relatief veel aanhang had, brak vervolgens een opstand uit.
Rusland steunt de opstandelingen en annexeerde de van oudsher pro-Russische Krim, waar ze al een grote militaire basis had. De EU stelde als straf voor Russische inmenging sancties tegen Rusland in. Rusland beantwoordde deze met een importstop voor vrijwel alle landbouwproducten uit de VS en de EU.

Laatste reacties

 • gjcamps


  Laten we hopen dat onze EU politici ditmaal wat taktvoller de onderhanndelingen ingaan. Tot nu toe in Europa alleen maar verliezers gehad. Ik denk dat nu de noodzaak ook hoger is, gas in Slochteren bijna op, Frankrijk zit nog met twee onverkoopbare schepen en Griekenland met fruit . Alleen hopen dat de USA niet bijschuift, zullen het niet leuk vinden als er weer vrede in Europa heerst. Maar ja, ze hebben nu hun interne problemen.

 • Elevage

  de eu stelde als straf voor de russische inmenging.............
  Wie denken ze dat ze eigenlijk zijn in de EU??. Als er niet zoveel bemoeienis was geweest had de handel nog gelopen, hadden mensen geen enorme berg onverkoopbare goederen gehad etc. Waarom steunen wij Oekraïne? Er  gaat een berg subsidie heen en als dan goedkope produkten terug die aan eisen voldoen waar wij allang niet meer in de buurt mogen komen.Heeft Brussel wel eens gekeken op de wereldbol hoe groot Rusland is? En hoe groot EU, dat is een speldenprik op de kaart! Gedraag je daar dan ook naar

 • ed12345


  Elevage het is u misschien ontschoten dat er in Oekraiene inmiddels duizenden doden zijn te betreuren door politieke inmenging van hun grote buur

  Als iedereen dan alleen maar aan zijn eigen achtertuin denkt is de kans niet gering dat heel oost europa weer terug gaat naar de situatie van voor het vallen van de berlijnse muur .Dus dat de EU daarop reageerd is zeerwel gerechtvaardigd

 • ohzo

  Ed, de grote buur USA heeft veel meer op zijn geweten en daar reageert EU ook niet op.. Als US en EU nu eens niet in Ukraine hadden lopen stoken was dit niet alles gebeurt.

 • agratax2

  Wie we ook aan wijzen als agressief laat me koud ohzo. ik weet dat Moskou erg dicht bij is en dat onze Europese vrienden ten oosten van de Oder bang zijn, erg bang zelf. Willen we hen laten barsten, omdat jouw gehate Amerika bloed aan zijn handen heeft. Ik had je menslievender in geschat. Ik heb gelukkig banden met beide grootmachten, dat maakt het voor mij echt niet moeilijker om te keizen als dat moet. Mijn keuze staat vast en zal nooit vallen op welke Dictator of zichzelf verrijkende leider ook, speciaal als die verrijking ten koste van mensen in een afhankelijkheids positie gaat.

 • koestal

  we moeten de kaas toch weer zien kwijt te raken

 • ohzo

  Ik haat niemand Agratax, maar verbaas me altijd over eenzijdigheid. Velen zijn erg bang voor Uncle Sam, met meer gerechtigheid. Op dit moment vind het lijntje tussen onze democratie en russische dictatuur wel heel erg vaagjes aan het worden.

 • joannes

  De meeste burgers lijden aan een Stockholm syndroom met hun overheden @ohzo Dat geldt voor Russen, Amerikanen maar ook NLers. Het is de Politiek die dit exploiteert voor eigen hobbies en idealen. Die in sommige gevallen zelfs op oorlog kan uitdraaien. Maar voor die escalatie worden de patienten flink gemotiveerd vooral hun steun te geven in stemmen en belastingen om die idealen - let wel vaak theorieën - uit te voeren en na te streven.    

 • somporn

  Hoe vrij is men in: the land of the free,a real freeman???
  Road blocks en immigration checkpoints tot 100 mijl van de grens en bij elke controle id-check zodat je continue door het systeem gaat of voor de simpelste redenen gearresteerd  en geïntimideerd door power trip cops. 
  ( stasi of nazi checkpoints)
  Dus wie of wat is er beter:dictator met burgers die vrij leven of een politiemacht staat.
  Ik kies liever voor geen van de 2.

 • gjcamps

  Hoe noem je in NL dan een AMVB die Dijksma even dicteert , juist Somporn wat is vrijheid?  En wat is relevante vrijheid, kiezen wat je eet (Africa) of kiezen wie je vertegenwoordigd bij de regering, of kiezen of en bij wie je een hypotheek neemt.......

 • jaspr

  Wat zou jij doen als je buurman een stuk of 20 koeien/schapen van je opeist of gewoon een deel van je land neemt en met gewiekste taal (heet propaganda) de rest van je omgeving weet te imponeren dat de koeien/schapen het zelf wilden en dat het uit bescherming noodzakelijk was dat je land werd ingepikt want jij bent een facist.
  Tja en hij komt er nog weg mee ook... want oooh we moeten onze handel niet beperken. Gewoon wat minder eten zou Poetin zeggen. Geopolitiek ten top... het grootste land ter wereld weet hoe het landje pik moet doen heeft inmiddels genoeg ervaring en gaat nadat de rust is 'wedergekeerd' gewoon weer porren in Oost Oekraine, want wat is nu de status? Oekraine mag niet handelen met EU want dan zouden ze wel eens onafhankelijker kunnen worden en stabieler... 
  Onafhankelijkheid en eigen keuzes is toch een groot goed in NL en de westerse wereld.

 • ed12345


  Ohzo zonder de USA had europa nu onder USSR bewind gezeten bent u zich daar wel van bewust?

  Vergeet niet dat niet het communisme versleten was maar de USSR gewoon falliet ging door een uitzonderlijk hoge US$ onder Reagan gecreeerd door extreem hoge rentes tot u leest het wel  soms 27% geloof me ik heb ze zelf betaald

 • ohzo

  Zonder USSR hadden we nu allemaal Duits gesproken... 
  Niet de US zozeer heeft ons bevrijd, maar Canadezen.
  Hoe dan ook, wat 70 jaar geleden gebeurt is, geeft geen vrijbrief on zich als een totale idioot te gedragen in 2015.

 • gjcamps

  @ jaspr  #11 Ik weet niet wat je met je schapen en buurman voorbeeld wilt stellen, niemand heeft iets ingepikt. 
  Dat de inwoners van de autonome republiek Krim een referendum houden en unaniem (90-95%) kiezen voor samenwerking met Rusland is op en top democratie. Als je het verdere verloop van afgelopen jaar ziet ook nog een heel verstandig  besluit, anders waren daar ook nog duizende doden gevallen en alle huizen en steden in puin geschoten.
  Wat betreft die Duitsers na 70 jaar zijn we uiteindelijk toch naar elkaar toe gegroeid in Europa, geen grenzen meer, een munt, lekker alles centraal geregeld uit Brussel en  niet uit Berlijn. Ik hoop dat we nooit never geen oorlog meer krijgen in heel Europa van Macedonie tot Moscow. Stop geen energie in destructieve zaken.

 • ed12345


  Ohzo ik denk toch dat het rusland een doorn in het oog is al die onafhankelijke staten en dat die doorn prikt is begrijpelijk maar om daar nu zoveel burger mensen te laten sneuvelen gaat mij toch echt te ver Verontrustend vind ik de enorme ontwikkeling van het nieuwe russische leger ,terwijl het westen alsmaar meer bezuinigt

 • no-profile-image

  @gjcamps... wiens brood men eet, wiens woord men spreekt... (Zonder Reagan, waardoor het communisme instortte, had je geeneens dat brood op die plek kunnen en mogen eten... Maar dat schijn je te willen vergeten.)

 • gjcamps

  #16 jij zit denk ik nog steeds met het Truman syndroom, had Reagan ook last van. Europa is beter af met goede relaties tussen landen onderling en vooral ook met Rusland en Ukraine. Met name de USA is hierop tegen. Het was Gorbatschov die het roer omgooide en midden Europese landen een vrije keuze gaf. Wij moeten niet dezelfde fout maken en landen laten kiezen tussen voor of tegen. Laat ze kiezen voor een eigen identiteit, laat Griekenland los, respecteer de beslissingen van bv Engelsen en Schotten en ook delen van de voormalige Oekraine.

 • piethermus1

  Je gekokketeer met Russische dicators, gjcamps, omdat je er je brood verdient vind ik op zich logisch. Dat je derhalve je eigen straat schoonveegt ook. Je bestaan is er immers van afhankelijk. In jou schoenen zou ik hetzelfde doen, wellicht. Maar omdat ik niet in je schoenen sta, kan ik er een beter moraal op nahouden. Die luxe heb ik hier inderdaad.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.