Home

Nieuws 1 reactie

Dijksma wil Vogel- en habitatrichtlijn flexibeler aanpakken

Den Haag - De Vogel- en habitatrichtlijn (VHR) moet zodanig worden aangepast dat de natuurontwikkeling beter te combineren is met andere maatschappelijke vraagstukken als waterveiligheid, waterbeheer, recreatiemogelijkheden en infrastructuur.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Nederland is in 2016 voorzitter van de Europese Unie en het herzien van de Vogel- en Habitatrichtlijn is een van de onderwerpen die Nederland dan wil behandelen.

De richtlijn moet volgens Dijksma ook de ontwikkeling van 'behoud' en soortenbescherming naar de ontwikkeling van robuuste natuurgebieden mogelijk maken, waarbij een zwaarder accent kan worden gelegd op natuurlijke processen met een natuurlijke dynamiek. Bij verandering van natuurgebieden, zoals bijvoorbeeld het Grevelingenmeer, zal dit eerst leiden tot minder soorten, terwijl dat volgens de huidige VHR niet toegestaan is.

Dijksma wil tevens kijken of het, uitgaande van de bestaande Europese biodiversiteitsdoelen, mogelijk is om meer internationaal samen te werken op natuurgebied om de biodiversiteitsdoelen te halen. Zo wil ze bijvoorbeeld voor het behoud van het hoogveen of de korhoen niet alleen kijken naar de nationale verantwoordelijkheid, maar ook op Europees niveau kijken naar de realisatie van doelen.

Eén reactie

  • bramegberts1


    Het besef begint langzaam te landen in den Haag. Zo het ging kon echt niet langer en nu met nuchter boerenverstand en een gezonde dosis realiteitszin deze materie in de praktijk uitvoeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.