Home

Nieuws 30 reacties

Dijksma vindt stagnering reductie antibioticagebruik zorgelijk

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken vindt het zorgelijk dat de snelle daling van het gebruik van antibiotica in de veehouderij stagneert. Dat zegt ze in reactie op de cijfers die de Stichting Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) heeft gepresenteerd. "Verdere reductie blijft nodig, we zijn er nog niet. Het lage gebruik door veel bedrijven en dierenartsen laat zien dat reductie ook mogelijk is bij diegenen die nu nog hoog zitten", zegt Dijksma.

Uit het rapport van de SDa blijkt dat het antibioticagebruik in de varkens- en kalversector wel verder daalt, maar dat dit minder snel gaat dan voorgaande jaren. In de vleeskuikensector is het antibioticagebruik zelfs met 21,1 procent gestegen ten opzichte van 2013. In de melkveehouderij daalde het antibioticagebruik in 2014 met 19,7 procent. Volgens de SDa is de afname van de reductie volgens verwachting, omdat 'het laaghangende fruit is geplukt'.
Dijksma is wel positief dat het totale antibioticagebruik in de veehouderij met 58 procent is gedaald ten opzichte van referentiejaar 2009 en dat het gebruik van kritische antibiotica nagenoeg niet meer voorkomt.

Het ministerie gaat samen met veehouderijsectoren en dierenartsen maatregelen treffen om de kritische succesfactoren in beeld te brengen. Ook wordt er overlegd over de aanpak vanaf 2016.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat dit jaar extra handhaven op de naleving van verplichte bedrijfsgezondheidsplannen, omdat deze bijdragen aan minder antibioticagebruik. De NVWA gaat niet alleen in de veehouderij, maar ook bij gezelschapsdieren en konijnen, handhaven. "Want ook in andere diersectoren moet het gebruik minder en zorgvuldiger", aldus het ministerie.

Laatste reacties

 • ikkethuis

  van achter je bureau kun je dat wel vinden

 • Wim Toornstra


  Het is toch nooit genoeg.

 • .....

  De beste boer woont in de stad

 • varkenshaasje

  heb je een enorme prestatie neergezet met een al meer dan verwachte daling word je weer afgestraft , en de uitzonderingen bevestigen altijd de regel

 • yep

  zullen we ook voorstellen dat in de humane sector 58 procent minder antibiotica gebruikt moet worden. Hoop ik niet dat mevrouw de staatssecretaris plotseling ziek word, zullen we zien hoe vlug de regels weer teruggedraaid worden.
  Mensen we hebben 58 % gereduceerd!!!! en de gevaarlijkste middelen worden niet meer gebruikt!! aplaus voor de sector !!!!

  er zijn ook gezinnen waar nooit antibiotica gebruikt wordt, zullen we dan de mensen die veel gebruiken ook maar geen antibiotica maar geven? Want iedereen is toch gelijk.

  Gaan ze weer onderzoek doen na de succesfactoren, dat lijstje kennen we inmiddels wel, kan ik jullie zo geven, kost een stuk minder dan dat wageningen het moet onderzoeken. alleen de praktijk gaat niet altijd volgens het lijstje..... Mensen krijgen ook geen griep als ze niet met elkaar in contact komen, want dan vind er ook geen besmetting plaats, maar helaas is er wel af en toe contact tussen mensen en kunnen ze ook ziek worden. de één heeft nu eenmaal meer contact dan  de andere, en de één is gewoon wat gevoeliger om ziek te worden. gek he....


 • koestal

  Er is al een enorme slag gemaakt,maar rupsje nooitgenoeg wil meer

 • koestal

  bij onze huisarts staan wel 300  tassen met geneesmiddelen te wachten die besteld zijn

 • schapendoes

  Yep, je weet dat de resistentie vooral is ontstaan door onverantwoordelijk anntibioticagebruik in de bio-industrie. Als je moeder of kind een longontsteking oploopt die niet meer te genezen is dan piep je wel anders. Ze faan gewoon dood aan iets dat eerst gewoon te genezen was. Alleen omdat die vatkens sneller moeten groeien. Kom op zeg!

 • schapendoes

  Yep, je weet dat de resistentie vooral is ontstaan door onverantwoordelijk anntibioticagebruik in de bio-industrie. Als je moeder of kind een longontsteking oploopt die niet meer te genezen is dan piep je wel anders. Ze gaan gewoon dood aan iets dat eerst gewoon te genezen was. Alleen omdat die varkens sneller moeten groeien. Kom op zeg!

 • a.van.hoof1


  yep, prima neergezet. Ik ben het er volledig mee eens.Schapendoes moet weer eens afgeven op de intensieve veehouderij. Snap nu eens dat antibiotica in de veehouderij alleen gegeven wordt wanneer het hard nodig is. Niet anders dan bij mensen. Het heeft helemaal niets te maken met het harder moeten groeien van dieren. En met die resistentie valt het gruwelijk mee evenals met de besmetting met het veegerelateerde MRSA. Kijk maar eens naar de rapportage van Bernheze ziekenhuis te Uden waar ze daadwerkelijk goed onderzoek gedaan hebben naar zowel de ziekenhuis als de veegerelateerde MRSA.

 • gjcamps


  Schapedoes, deels heb je gelijk maar die bio industrie boeren zitten niet in Nederland maar erbuiten. Ga daar lopen zeuren, een thais klimaat is nl veel beter voor al die enge bacteriën en daar staan de kippen stijf ban antibiotica. Een verbod op intercontinentale vluchten zonder 3 weken quarantaine zou zeer effectief werken. Misschien dat moeder en kind het daarvan opgelopen hebben?

 • fietskip

  @schapendoes. de resistentie bij mensen komt voor ongeveer 80 tot 90 % voor rekening van mensen zelf. onderling contact enzo bijvoorbeeld. van de rest is de veehouderij een onderdeel net als buitenlandse reizen of huisdieren. dat zijn de feiten. dat we er toch iets aan moeten doen klopt, maar je kunt ook te ver gaan en zo dierenwelzijns problemen creeren. net als bij mensen hebben dieren af en toe antibiotica nodig. bij dieren word het alleen gegeven op uitschrijven en na een testje wat het beste middel is. de natuur kun je niet vangen op een velletje papier of met politieke streefwaarden. laat dat de politiek duidelijk zijn.

 • Professor P

  - Zorgelijk hoe de politiek omgaat met cijfers. Nog nooit gehoord van statistiek,  tendens en spreiding.

  - Schapendoes: iedereen is voor antibioticareductie in de veehouderij. Hoewel het gebruik niet nul is, is in vlees sowieso geen antibioticum aanwezig. De wachttermijnen worden in acht gehouden en de NVWA controleert op residuen.

  - De MRSA die problemen oplevert is de HA-MRSA en de oorzaak van deze stam is het antibiotica gebruik in (buitenlandse) ziekenhuizen.

  - Mocht je nog niet overtuigd zijn dat vlees MRSA vrij is: even koken of braden en alle bacterien zijn dood!

  - Overheid: waarom zijn bijna alle veehouders onderzocht en niet/nauwelijks burgers. Uit onderzoek in de VS blijkt dat sportscholen grote besmettingsbronnen zijn.

   

 • ohzo

  @GuardianUS: EU dropped pesticide laws due to US pressure over TTIP, documents reveal <>

  Hier zou men zich zorgen over moeten maken!!

 • japke33

  Het is ook nooit goed. Hoe meer we ons best doen, hoe meer we gestraft worden. Wat een geweldig land, en wat een geweldige landbouwminister! O, nee die hebben we niet meer, want de landbouw is niet belangrijk.

 • koestal

  Veel MRSA besmettingen worden opgelopen in het buitenland,in de Nederlandse ziekenhuizen zijn ze erg huiverig voor patienten die net uit het buitenland komen,mensen reizen meer ,maar dat geeft ook weer problemen

 • janamtink@gmail.com


  Die schapendoes heeft helemaal ongelijk !

  Yep heeft gelijk. Absurde Dijkstra ! Verschrikkelijk dom zeggen van haar , er is altijd wel één of ander bedrijf waar een probleem kan spelen    . In een wedstrijd loopt ook niet iedereen even hard. En op school hebben ze ook allemaal geen goede cijfers. Je kunt toch iedereen niet metenet een bedrijf waar toevallig een jaar alles super draait ?

   

 • Wim Toornstra


  Het is met het antibiotica beleid net als met het millieu, dierenwelzijn en voedselveiligeid. we zijn altijd op de goede weg maar het is nooit genoeg. Ondertussen neemt dit beleid alle draagvlak onder de boeren weg. Alle sectoren produceren op kostprijs of daaronder. Als je nergens voor wilt betalen kun je ook geen eisen stellen.

   

 • aejp.poels


  heb als varkensboer alleen nog maar wat penicilline wat ik gebruik. reageerd een dier niet hierop dan gaat het weg ( in acht neming van wachttermijn ). met een ander middel ben je dan zo wie zo te laat en die hele burocratie met de veearts levert meer kosten en gezeur op dan het op leverd, dus laat maar gaan. als we het zo willen dan moet het maar zo. 

 • gerjan slingenbergh

  Ze moet nog maar weer een convenant afsluiten met de LTO.

 • evanderpasch1


  conclusie grens is bereikt!!

 • Martin Oldenhof

  58% reductie is een pluim waard voor de agrarische sector. De vraag is waarom is in een bepaalde sector het gebruik gestegen. Misschien dat de oorzaak veel duidelijkheid kan verschaffen, maar daar kijkt stas. Dijksma niet naar. Waar ik het wel met stas. Dijksma mee eens ben is dat de gezelschapsdieren en konijnen ook beter worden gecontroleerd. Hopelijk word daar ook het BGP en BBP geintroduceerd (voor zover nog niet is gedaan). En het is natuurlijk logisch dat de daling van het AB gebruik een keer stopt omdat er overal een ondergrens aan is.

 • yep

  @schapendoes: dat is nu juist het probleem. uit elk serieus onderzoek komt telkens weer na voren, dat de antibiotica-resistentie niet komt uit de veehouderij. De mrsa bij dieren is nauwelijks gevaarlijk voor de mens.
  De bioindustrie heeft de schuld in de schoot geworpen gekregen, maar de werkelijkheid is anders, er is alleen een beeld gecreeerd en dat krijgen we niet zomaal weg. En dit gebeurd continu met alles. Een paar partijen gooien wat kreten omhoog en iedereen denkt dat het dan waarheid is.
  Als daarna onderbouwde feiten ter weerlegging worden gegeven is het al te laat en is het kwaad geschied en zijn we weer de zondebok.

  laten we maar eens stoppen met al dat gereis na de apenlanden waar de Nederlanders, ziektekundig gezien, helemaal niet meer tegenkunnen.

 • koestal

  Dijksma is rupsje nooitgenoeg

 • koestal

  boeren kunnen het in de ogen van de overheid ook nooit goed genoeg doen ,ze ien de boeren als een soort slaven,en  in Den Haag gedragen zij zich als slavendrijvers

 • toin

  Ik zie hier een rol voor de lto om te zorge dat die bordjes in zieke huize aan gepast worde

 • koestal

  Boeren doen het hardstikke goed,kijk maar naar de agrarisce export, we moeten de negatieve reacties van de overheid en WD  direct met een positeve raeactie beantwoorden en eventuele dubieuese cijfers te niet doen !Als Dijksma in het buitenland is ,prijst ze Nederlandse boer,als ze terug is in Den Haag komt ze direct weer met nieuwe en strenge regels en waarschuwingen

 • joohoo


  Het gevaarlijke omslagpunt waarbij volksgezondheid ondergeschikt is aan politiek suces ligt inmiddels al weer ver achter ons.

  Het aantal slachtoffers zal bepaalt worden door statistieke berekeningen , en niet door de inmiddels al geregistreerde enkele sterfgevallen .

   

 • Jan van het Zand

  En houdt er ook iemand bij hoeveel antibiotica de huisartsen en andere doktoren voorschrijven voor hun klanten?
  Ga eens kijken en vergelijken wat daar het verschil per mens is, en per huisarts en andere doktoren.
  De schellen zullen u van de ogen vallen, hoe door deze artsen die mensen moeten bijstaan gestrooid werd en wellicht nog wordt met antibiotica, alsof het snoepgoed is hier en daar.
  Dan is het ook nog mogelijk dat mensen zelf maar aan het knoeien zijn met allerlei pillen, drugs (in feite medicijnen zonder doktersadvies) waardoor ze verslaafd raken aan die rommel en de normale pijnstillers niet meer werken of het moet nog heftiger.

  Het is lekker makkelijk om naar de boeren te wijzen, terwijl de burgerij zich te buiten gaat aan medicijnen. En daar kun je ook nog bijnemen de kleine huisdierenpraktijk....???? Daar lijken de behandelingen wel alsof ze een mens behandelen.

 • koestal

  Als iemand met ebolaverschijnselen uit Afrika komt wordt zeker eerst bekeken of een Nederlandse boer daar debet aan kan zijn,want dan is Leiden weer in last !

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.