Home

Nieuws

Bunge maakt meer marge op soja

White Plains – Bunge heeft het afgelopen kwartaal een nettowinst geboekt van $249 miljoen (€221 miljoen), tegen een verlies van $27 miljoen een jaar eerder.

De omzet van het Amerikaanse agriconcern daalde door de lagere prijzen voor graan en soja 20 procent tot omgerekend €9,6 miljard. Het bedrijf realiseerde vooral sterke marges met het verwerken en exporteren van soja.
Bunge telt vier divisies: agribusiness, voeding en ingrediënten, suiker en bio-energie en kunstmest. De agribusinessdivisie geldt als kloppend hart van de onderneming. De divisie is actief in de productie, logistiek, handel en primaire verwerking van granen en oliezaden. De divisie was in het eerste kwartaal goed voor vrijwel het gehele bedrijfsresultaat van de onderneming.
Binnen de divisie was Bunge het meest succesvol met soja. De oogst van soja in Zuid-Amerika was extreem groot en voor het Noordelijk Halfrond wordt verwacht dat veel maisareaal wordt omgezet in soja-areaal. Graan- en sojaprijzen zijn sterk gedaald. De graanprijs lag in maart volgens de FAO-voedselprijsindex 19 procent lager dan een jaar eerder. Bij plantaardige oliën was het verschil ruim 20 procent.
Lage prijzen maken het lastiger voor Handelsbedrijven om marge te maken. Grote oogsten maken ook dat bedrijven als Bunge maar ook ADM, Cargill en Glencore de bezetting van hun opslagfaciliteiten en verwerkingsinstallaties kunnen optimaliseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.