Home

Nieuws 4 reacties

Braziliaanse openbaar aanklager wil verbod op glyfosaat

Brazilië - De Braziliaanse openbaar aanklager wil het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat verbieden. Het middel, vooral bekend onder de naam Roundup, zou kankerverwekkend zijn. Glyfosaat is in Brazilië het meest gebruikte gewasbeschermingsmiddel en één van de belangrijkste factoren voor het succes van de directe inzaai.

In de zuidelijke deelstaten wordt na de oogst van tarwe geen grondbewerking toegepast, maar direct soja ingezaaid in de strooisellaag. Door het gebruik van rassen die resistent zijn tegen glyfosaat, zoals Roundup Ready-soja (RR-soja), kunnen ook na de opkomst van soja onkruiden worden bestreden door bespuiting met glyfosaat. Hierdoor worden kosten bespaard op grondbewerking en is er ook minder erosie. RR-soja vertegenwoordigt ruim 90 procent van alle gebruikte rassen.

Het verzoek om een verbod op het gebruik van glyfosaat is ingegeven door de resultaten van verschillende onderzoeken door internationale organisaties en de vele doden die aan het gebruik van het middel worden toegeschreven. In de zuidelijke deelstaten zou het om 88 overlijdensgevallen gaan in de periode 2009 tot 2013. Volgens de producent Monsanto is het middel veilig. Als het tot een verbod komt, verwacht de sojasector zeer grote problemen.

Het is erg onduidelijk of het verbod er zal komen. De oppositie tegen het voornemen zal erg groot zijn. Soja is het belangrijkste exportproduct van het land. Bovendien is er veel discussie over de onderzoeken waaruit de onveiligheid van glyfosaat zou blijken.

Laatste reacties

 • podolski


  Nou die openbare aanklager zal nu wel vermoord worden. Mark my words!

 • J@gertje

  @podolski, jouw uitspraak doet me denken aan 6 mei 2002.

 • koestal

  We hebben in Nederland 20 jaar geleden ook maisrassen gehad die resistent waren tegen glyfosfaat

 • koestal

  sorry glyfosaat

Of registreer je om te kunnen reageren.