Home

Nieuws

Betogingen tegen TTIP en Monsanto

Amsterdam - Enkele honderden mensen hebben zaterdagmiddag in verschillende Europese steden geprotesteerd tegen TTIP, het veelbesproken vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS.

Op de Dam in Amsterdam hadden volgens Milieudefensie duizend mensen zich verzameld. In Groningen ongeveer vijfhonderd, aldus de organisatie. Ook in Rotterdam, Den Haag, Alkmaar en Zwolle gingen betogers de straat op.

Tegen TTIP (Transatlantic Trade & Investment Partnership) bestaat veel weerstand. Tegenstanders denken dat lidstaten hun zeggenschap zullen verliezen en noemen het verdrag ondemocratisch. Ze vrezen negatieve gevolgen voor voedselveiligheid, milieu en privacy. Door het verdrag worden ,,nationale rechters gewoon buitenspel gezet'', aldus Geert Ritsema van Milieudefensie, die de betogers op de Dam toesprak. ,,Nationale en lokale overheden worden gechanteerd met miljardenboetes.''

March against Monsanto

De betogingen werden gehouden onder de noemer March against Monsanto. Dat is een biotech-bedrijf dat omstreden bestrijdingsmiddelen maakt. De March against Monsanto wordt ieder jaar gehouden in tientallen landen over de hele wereld. In Nederland zit een vestiging van Monsanto in Bergschenhoek. Daar demonstreerden zaterdagmiddag enkele tientallen mensen.

Foto

  • Demonstranten gingen de straat op in onder meer Zwolle.

    Demonstranten gingen de straat op in onder meer Zwolle.

Of registreer je om te kunnen reageren.