Home

Nieuws 2 reacties

Belgen bezorgd over fusieplannen supermarkten

Brussel - In België is nog altijd veel onrust over de fusiegesprekken van supermarktconcerns Ahold en Delhaize. Vakbonden zijn bezorgd over de mogelijke gevolgen voor de werkgelegenheid bij Delhaize, dat al midden in een grote ontslagronde zit.

Critici stellen ook vraagtekens bij de 'dubbele' rol van Mats Jansson, de voorzitter van de raad van bestuur van Delhaize. Hij is tevens consultant van de Amerikaanse zakenbank JP Morgan, die al decennialang huisadviseur van Ahold is. JP Morgan staat het moederbedrijf van Albert Heijn ook bij in de onderhandelingen met de Belgen.

Bonden dreigen met acties

De bonden dreigden afgelopen dagen al meerdere malen met acties. Maandag hield Delhaize een bijeenkomst om de bonden nader in te lichten. Ook Delhaize-topman Frans Muller was hierbij aanwezig. Zijn aanwezigheid toont de ernst van de situatie aan, schreef de Belgische krant De Standaard.

Maar de topman kon de bonden niet overtuigen. ,,Onze duidelijke vragen bleven onbeantwoord'', stelde vakbond LBC na afloop. De bonden wilden onder meer weten of de beoogde samenwerking met Ahold een fusie of een overname zal inhouden, want dat brengt volgens hen andere gevolgen met zich mee voor het personeel. Daar kwam volgens LBC geen duidelijk antwoord op.

Delhaize reorganiseert en banen verdwijnen

Een samengaan tussen Ahold en Delhaize ligt gevoelig bij de zuiderburen. Bij Delhaize werd eerder dit jaar nog een sociaal akkoord bereikt over het verdwijnen van 1.800 banen. Het bedrijf reorganiseert omdat het te kampen heeft met felle concurrentie van prijsvechters als Aldi en Lidl. Ook de sterke opmars van Albert Heijn in België raakt Delhaize.

De bonden gaan nu het personeel informeren. ,,De mensen kampen met onzekerheid.'' Samen met het personeel zullen de bonden ook beslissen of er binnenkort acties komen.

Gesprekken Ahold en Delhaize in pril stadium

Woordvoerders van Ahold en Delhaize benadrukken dat de onderlinge gesprekken nog in een pril stadium zitten. Tijdens de bijeenkomst van maandag is niet meer informatie gegeven dan vorige week al publiek is gemaakt over de gesprekken. De vraag of het om een fusie of overname gaat 'is niet aan de orde', aldus de zegsman van Delhaize.

Laatste reacties

  • .....

    Fuseren om nog beter je werknemers en leveranciers uit te kunnen knijpen, waarom doet de overheid hier eigenlijk niets tegen?

  • koestal

    supermarkten vallen niet onder de NMA,kunnen doen wat ze willen, vooral hun leveranciers uitknijpen ,lang leve de,, vrije'' markt in de EU .

Of registreer je om te kunnen reageren.