Home

Nieuws

Aanscherping importregels om olijfbomenziekte

Straatsburg - De Europese Commissie scherpt de regels voor de invoer van plantgoed uit Zuid-, Midden- en Noord-Amerika aan. Aanleiding is de uitbraak van Xylella fastidiosa (Xf), een bacterieziekte die sinds 2013 hard toeslaat in de Italiaanse olijvensector.

Het Europees Parlement werkt aan een resolutie om de controle bij de invoer aan te scherpen, waarover woensdag wordt gestemd.

Nederlandse Europarlementariërs zijn beducht voor de druk die vanuit met name Zuid-Europa wordt uitgeoefend om de controle op de invoer van plantgoed aan te scherpen en alleen nog plantgoed toe te laten dat 'schoon' is.  Dat zal de invoermogelijkheden ernstig beperken.

De ziekte kan op tal van planten worden overgedragen door insecten die in het Europa voorkomen.  Onder andere de druiventeelt kan gevaar lopen.

De Nederlandse controle op de aanwezigheid van Xf is onder een vergrootglas gekomen, nu verondersteld wordt dat de besmetting in Italië vanuit Midden-Amerika via de Rotterdamse haven op het Europese vasteland is gekomen. Feit is dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een besmetting heeft aangetroffen in koffieplanten uit Costa Rica en Honduras. Nederland is een van de weinige landen die aan de buitengrens op deze ziekte controleert.

Het Europees Parlement stemt woensdag over de resolutie waarin de Europese Commissie gevraagd wordt niet alleen een goede compensatieregeling voor de getroffen boeren te treffen, maar ook om de inspecties aan te scherpen.

Of registreer je om te kunnen reageren.