Home

Nieuws 4 reactieslaatste update:16 apr 2015

Zeeuwse politie op zoek naar kunstmestdief

Wemeldinge - De politie is op zoek naar een man die een maand geleden onder een valse naam 750 kilo kunstmest heeft afgenomen bij de agrarische coöperatie CZAV in Wemeldinge.

Het gaat om kalkammonsalpeter, een stikstofhoudende kunstmest die na enkele bewerkingen kan worden gebruikt om explosieven te maken. De man gaf bij het afhalen een valse naam op van een vaste klant. Dit kwam aan het licht toen de nota bij de vaste klant op de mat kwam.

CZAV heeft vervolgens aangifte van diefstal gedaan. Deze week publiceert de politie in lokale huis-aan-huisbladen een opsporingsbericht.

Volgens Lute Smid, hoofd logistiek en kwaliteit van CZAV, is aangifte gedaan omdat de man de goederen niet heeft afgerekend. De coöperatie is wettelijk verplicht om voor goederen zoals meststoffen, bestrijdingsmiddelen en medicijnen voor vee te registreren wie het koopt. Klanten hoeven zich echter niet te legitimeren.
Volgens Smid is het nog niet eerder voorgekomen dat op een dergelijke manier iets is gestolen. "We zijn nu intern wel aan het kijken of we maatregelen moeten nemen. Maar de vraag is dan wel hoever je moet gaan", aldus Smid, "Er liggen hele protocollen voor de handel in meststoffen en daar houden we ons aan. Maar we moeten ook niet doorschieten op basis van één geval."
De Nationale Politie is uitvoerder van het landelijk meldpunt voor diefstal van grondstoffen voor explosieve, een woordvoerder wil echter geen mededelingen doen over het aantal gevallen.

Laatste reacties

 • joohoo


  Kalkamonsalpeter is in europa behandeld en daardoor niet geschikt voor springstof  ook niet na enkele bewerkingen .

  Berichten over kunstmest en springstof zijn stemmingmakerij.

 • Venstra

  Beetje storm in glas water, laat de 'nationale politie' zich met zwaardere misdrijven bezighouden.
  Iedereen heeft wel eens een rekening gekregen van iets wat ie nooit opgehaald had, en dan blijkt dat het een ander met dezelfde naam is geweest ofzo kan in dit geval toch net zo goed zijn. Waarschijnlijk had ie 50km verderop in België het zo onder contante betaling mee kunnen krijgen.

 • schoenmakers1

  hier moeten we niet te lichtzinning mee omspringen, het is wel een meststof, deze kan nuttig zijn voor boeren, dus wees alert

 • J@gertje

  Het zou zo maar een wietkweker kunnen zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.