Home

Nieuws 2 reacties

Willy Selten veroordeeld tot tweeënhalf jaar celstraf

Den Bosch - Vleeshandelaar Willy Selten (45) uit Oss is veroordeeld tot tweeënhalf jaar celstraf omdat hij moedwillig paardenvlees verkocht als rundvlees.

Tegen de Brabander was vijf jaar celstraf geëist. De rechtbank in Den Bosch koos voor een lagere straf omdat Selten door de affaire failliet ging en vanaf de inval op zijn bedrijf met naam en toenaam in de nationale en internationale pers is genoemd. Selten gaat vrijwel zeker in hoger beroep, aldus advocaat Frank Koningsveld.

Bij de vleesgroothandel werd in 2011 en 2012 336.000 kilo paardenvlees verwerkt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deed in 2013 een inval bij de vleeshandelaar in Oss en riep 50 miljoen kilo vlees van Selten terug. Uiteindelijk werd anderhalf miljoen kilo uit de handel gehaald; de rest was vermoedelijk reeds opgegeten. Het bedrijf van Selten ging failliet en liet een schuld van meer dan €11 miljoen achter.

Selten wordt veroordeeld voor valsheid in geschrifte. Pakbonnen en facturen zijn onder zijn regie vervalst, aldus de rechter. Selten zelf noch zijn advocaat waren bij de zitting aanwezig. De vleeshandelaar heeft altijd volgehouden dat het paardenvlees per ongeluk tussen het rundvlees is terechtgekomen en de administratie - waarin het paardenvlees niet terug te vinden was -  gewoon slordig was.

'Verdachte heeft klanten en uiteindelijk de consument misleid', aldus de uitspraak van de rechter. Bovendien heeft Selten bijgedragen aan het negatieve imago van de Nederlandse vleesindustrie in in Nederland en in het buitenland. Ten slotte heeft de affaire volgens de rechter geleid tot maatschappelijke onrust en dat is kwalijk omdat het voedsel betreft, iets dat mensen dagelijks tot zich nemen. Eerder meldden Brabantse media dat Selten met zijn zoon een nieuw bedrijf in België opricht.

Laatste reacties

  • info36


    Hij had beter in drugs kunnen handelen.

  • Elevage

    waar was NVWA vóór de inval? Nooit een keertje controle gedaan tussendoor...........

Of registreer je om te kunnen reageren.