Home

Nieuws 25 reacties

'Wereldwijd tekort aan landbouwgrond in 2050'

Groningen - In de komende decennia ontstaat wereldwijd een tekort aan landbouwgrond.

In 2050 woont zo'n 70 procent van de wereldbevolking in gebieden met een zeer beperkte hoeveelheid landbouwgrond. Alleen als intensief gebruik wordt gemaakt van kunstmest, zal aan de voedselbehoefte voldaan kunnen worden. Dat concludeert milieuwetenschapper María José Ibarrola Rivas in haar proefschrift.
Ibarrola Rivas promoveert met het proefschrift op 1 mei aan de Rijksuniversiteit Groningen. Vooral in armere landen zal de bevolking toenemen, terwijl daar ook de grootste verandering in eetgewoonten plaatsvindt. Het dieet schuift op richting een westers dieet met meer consumptie van vlees, eieren en zuivel. Daardoor is in de toekomst veel meer land en kunstmest nodig om voedsel te produceren, berekende de Mexicaanse.
In 2050 zal zo'n 70 procent van de wereldbevolking, vooral in ontwikkelingslanden, wonen in gebieden waar minder dan 1000 m2 grond per persoon beschikbaar is. De handel tussen regio's zal daarom toenemen. In ontwikkelingslanden wordt vooral een eenvoudig dieet gegeten: granen, peulvruchten en wortels. In westerse landen bevat het dieet onder andere vlees, zuivel en oliën. Ibarrola Rivas berekende dat voor een westers dieet vier keer zoveel kunstmest nodig is.

Laatste reacties

 • dayo

  hier mergelen we alles uit, zetten het onder water of maken er natuur van, goed bezig!

 • Johnie

  Ochja, We moeten de wereld voeden.....
  Wat een ophitspraat, 
  Ook moeten we de wereld van biobrandstoffen voorzien.

  leuke rekensom oppervlakte australië.

  7.692.024 km2 = 7692024000000m2 / 1000 = 7.692.024.000 mensen kunnen we dan alleen al in outback kwijt.

  in bangladesh wonen ze met 1000 mensen per km2 moeten we daar maar van leren.

 • Bloemestein


  Dit is toch geen nieuws, weldenkende mensen weten dit al lang, maar 'links'blijft doordrammen en goede landbouwgrond omzetten in nepnatuur.Maar ja, eten komt toch al jaren uit de supermarkt.Zelfs hier in een agrarische omgeving weten veel kinderen niet hoe aardappels groeien.

 • Dysa

  Morgen kunt u dit artikel lezen op de site van al onze makelaars in den lande. Ik schat met kop 'Prijzen landbouwgrond onder druk' erboven.

 • agratax2

  Als het klopt dat er over 35 jaar te weinig productieve landbouwgronden zijn op de aardbol, wordt het tijd dat we ons eens geen beraden over 'Moeten we wel 150 jaar oud willen worden?' Misschien heeft de medische ontwikkeling ons wel aan de afgrond gebracht, waar we niet door ziektes of ouderdom geveld worden, maar door voedsel te kort. Wat betreft de opmerking 'de mensen in arme landen gaan meer vlees eten', lijkt me echt een opmerking uit het rijke westen. Hebben de inlanders zich al niet eeuwen gevoed met plantaardig voedsel en vlees van in het wild rond lopende dieren inclusief mensen? Het lijkt erop dat de mens -vlees- wil of moet eten om  zijn conditie op peil te houden. Mijn conclusie kan alleen maar zijn, 'De rijken op deze wereld zullen dit overleven, de armen vallen eerst om'. Of zouden de armen de rijken weten te verslaan door als zielige vluchteling het land vn de rijken in te nemen? Maar dat meer monden voeden dan mogelijk is. zou kunnen leiden tot massale ellende.

 • koestal

  En daarom moet de Hedwigepolder nog gauw onder water

 • pinkeltje


  Krijg je wat meer te besteden dan ga je meer vlees eten. Krijg je nog wat meer te besteden dan wordt je vegetariër. Als in 2050 alle bewoners op aarde iedere dag een dikke biefstuk willen eten dan zul je inderdaad wel landbouwgrond tekort komen. Dat kan een kind uitrekenen. Groen Links pleitte onlangs nog voor het stoppen met het gebruik van kunstmest. Dat wordt dus geen biefstuk eten in de arme landen. Krijgt Marianne Thieme toch nog haar zin.

 • Bloemestein


  Ja Pinkeltje, Groen Links wordt dan Dor Links!

   

 • joohoo


  Iemand die geen geld heeft eet geen vlees.

  Iemand die weinig geld heeft eet weinig vlees.

  Iemand die meer geld heeft eet meer vlees.

  Iemand die veel geld heeft die wordt vegetarier.

   

   

  Het komt er op neer dat in 2050 geen plek is voor 45 % van de huidige wereldbevolking?

 • agratax2

  @joohoo. Ik ben het eens met je eind conclusie, zeker als we ook de (wilde) dieren en planten een plaats gunnen op deze aardbol.

 • Ed Heesbeen

  En waarmee moeten die arme dieren dan mee vetgemest worden!

 • Elevage

  en dan nu eindelijk tijd om het beleid aan te passen aan deze conclusie, want anders hebben we in 2030 al een landbouwgronden te kort

 • el

  Er zijn op deze aardbol nog vele hectares die nog niet bewerkt worden!

 • gjcamps

  @johny2, dus allemaal naar Australië en van de rest van de aarde natuurgebied maken met wat lokale beheerders. Toch vreemd dat met name Australië zo gesloten is voor het opnemen van bootvluchtelingen. All about the money.

 • hervé

  en tegen 2050 rijden we allem met een gele lamborghini, en zal de adviseur van de bank moeten tevreden zijn met een jobke als tractorbestuurder.  Waar hebben we dat nog gehoord ?  Jim Rogers ?

 • gerritvanvliet


  Nu alvast maar plannen enn berekeningen maken om die Hedwigepolder weer leeg te pompen. Lopen alvast we lekker voor op 2050. Laten we alvast ook wat teelaarde achter de hand houden om al die verschraalde gebieden weer wat vruchtbaar te maken. Zolang een flink deel van de wereldbevolking niks te eten heeft ben je toch goed de weg kwijt als al die goeie grond naar de bliksem wordt geholpen.

 • ErikGerritsen

  Dat er wereldwijd meer vraag naar landbouwproducten ontstaat, vooral door veranderende eetgewoontes, is niets nieuws. Maar nu bereikt 30% van het beschikbare voedsel ons bord niet eens. Ook wordt er door grote groepen ongezond(!) veel vlees en zuivel gegeten - wat verreweg de grootste druk op landbouwgrond legt. Zie bijvoorbeeld: <>;

  Laten we eerst iets aan al dat afval en overconsumptie doen, voordat we iedereen opnaaien om verder uit te breiden/intensiveren. Zeker in het kleine Nederland waar, ondanks dat de afgelopen 35 jaar meer dan de helft van de boeren er mee op moest houden, de landbouwgrond slechts met minder dan 10% terugliep.

  Of zetten we de Nederlandse landbouw -de Usain Bolt van de voeding <em>en </em>het agrarische biodiversiteitsverlies- liever nog verder in de uitverkoop? Race naar de bodem!

 • Martin Oldenhof

  En in Nederland zetten we nog steeds goede landbouwgrond om in Natuur. Daar gaat onze goede agrarische positistie wereldwijd.

 • eppenzolder


  Hier willen de mensen niet voor voedsel betalen, daar (bv. delen van Afrika) kunnen ze het niet betalen.

 • agro1


  17, artikel is gewoon een stapeltje. boeren produceren niks, dat doen de hectares. de prijzen zijn wereldwijd historisch laag en toch wordt er policor gehamerd op meer productie. er zijn nog nooit zoveel mensen op de wereld geweest en de meerderheid heeft overgewicht. kan slechts hopen, dat het artikel juist is, maar vrees het ergste, gewoon een stapeltje, dus.

 • eppenzolder


  Een hectare is een hectare, maar een gezin kan uit bv. 3 personen, maar ook uit 20 personen bestaan. Misschien valt daar nog wat te sturen ?

 • ed12345


  Agratax je bent toch niet van plan om uit te stappen he' we zijn ongeveer even oud maar ik zou best de 100 willen halen in goede gezondheid

  Dit hele verhaal zou niet in boerderij moeten staan maar op ieder bureau op het binnenhof Den Haag

 • koestal

  Het duurt nog wel even,voorlopig nog veerechten of iets anders

 • crisismanager

  dat is toch allemaal niet zo erg.in 2050 zijn er ook geen boeren meer.tenminste in europa niet meer

 • joohoo


  De potentie om voedsel te produceren gaat in arme landen omhoog en in rijke landen omlaag.

  Als de rijke wil overleven zal hij moeten vertrekken naar een arm land.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.