Home

Nieuws 2 reacties

'Waterleiding biedt te weinig water bij brand op boerderijen'

Den Haag – Bewoners van boerderijen lopen meer risico's bij brand dan bewoners en gebruikers van de gebouwen denken.

Dat zegt oud-brandweercommandant Ynso Suurenbroek. Als een grote brand moet worden geblust, levert het waterleidingnet vaak nog geen 10 procent van de benodigde hoeveelheid bluswater. De brandveiligheid is in het geding doordat de bluscapaciteit ontoereikend is, aldus Suurenbroek, oud-brandweercommandant en voormalig lector Brandveiligheid aan de Saxion Hogescholen in het Financieel Dagblad. Het extra risico geldt ook voor bewoners en gebruikers van scholen, ziekenhuizen en villa's.

De aanwezigheid van brandkranen geeft volgens Suurenbroek een vals gevoel van veiligheid, terwijl er niet voldoende watercapaciteit is. Oorzaak van het capaciteitsprobleem is volgens de brandexpert de gestage verkleining van de diameter van het waterleidingnet. "Hoewel het goed is voor de gezondheid dat water hierdoor sneller stroomt, neemt de bluscapaciteit er ook door af. Gecontroleerd laten uitbranden resteert bij grote objecten vaak als enige optie.''

Hij noemt de situatie luguber dodelijk. "De afgelopen vijftien, twintig jaar is sprake van een grandioze vernietiging van blusvermogen en dus van kapitaal.''

De brandweer rukt nu vaak uit met een nutteloze pomp. "Voor een doorsneebrand in een rijtjeshuis heeft een brandweerauto een standaardcapaciteit van 2000 liter per minuut. Maar de pomp kan niet op het drinkwaternet worden aangesloten omdat dat niet meer zo veel capaciteit levert'', aldus Suurenbroek.

Brandweer Nederland ontkent dat er een tekort is aan bluswatercapaciteit. "Wat Suurenbroek stelt is te kort door de bocht. De brandweer kent haar omgevingsgebied en speelt hier adequaat op in", aldus Brandweer Nederland. De organisatie erkent dat het drinkwaterleidingnet onvoldoende water levert voor veel branden, maar dat dit geen probleem hoeft te zijn omdat de brandweer water zal onttrekken aan open water zoals sloten, vijvers en kanalen. "De conclusie dat het drinkwaterleidingnet in Nederland onvoldoende bluswater levert moet dan ook binnen deze context geplaatst worden. Voor een ontwikkelde uitslaande brand zal vrijwel altijd de watervoorziening alleen uit het drinkwaternet onvoldoende zijn. Dit is nu zo, maar was ook altijd al zo. De brandkranen in het drinkwaterleidingnet zijn dan ook niet primair voor dit scenario bedoeld", aldus Brandweer Nederland.

Laatste reacties

 • johannesspook


  Er is al verplicht grote vijver bij nieuwe stal aan te leggen.

  Want ze mogen geen regenwater van dakgoten op sloot meer lozen.

  Dus bij oude stallen moeten ook vijver hebben voor de brand blussen.

 • Richie667

  De meeste boerderijen zijn tegenwoordig toch wel aangesloten op het drukriool !? Laten ze dan het hemelwater opvangen in de oude gierkelders. Ja, eerst even schoonmaken anders hangt er na de brand nog ! een luchtje...
  Met de bouw van een nieuwe stal (de meeste zijn nu wel klaar, denk ik) kun je toch ook, je bent toch aan het graven, een extra opslag maken met een rondpomp-systeem.
  Zodat er geen stilstaand water in de opslag zit en dit doorlopend voor de drinkbakken kan worden gebruikt ?

Of registreer je om te kunnen reageren.