Home

Nieuws

'Waarde agrarische gebouwen door gaswinning gehalveerd'

Veeningen – De verkoopwaarde van agrarische bedrijfsgebouwen in Groningen zijn door de gaswinning 50 tot 60 procent gedaald. Dit zegt makelaar Hendrik Jan Achterhof van Interfarms Achterhof Makelaardij.

Volgens Achterhof, onder andere werkzaam in het bevingsgebied, is het aantal potentiële kopers van bedrijfsopstallen voor zowel agrarisch gebruik als particulier gebruik van buiten de provincie fors gedaald. De verkooptransacties die wel plaatsvinden betreft lokale kopers die volgens hem 'veelvuldig' rekening houden met de gewijzigde marktomstandigheden. Volgens Achterhof is het gevolg dat de verkoopprijzen van agrarische opstallen ver beneden de getaxeerde WOZ-waarde worden gerealiseerd.

Als voorbeeld noemt Achterhof een transactie waar een woonhuis, machineschuur en ligboxenstal voor 120 melkkoeien op een erf van 1,5 tot 2 hectare dat onlangs verkocht is voor €275.000. "De WOZ-waarde van dit object lag tussen de €550.000 en €600.000", zegt hij. De makelaar kan zonder problemen meer van dergelijke voorbeelden opnoemen.

Dat de verkopen van agrarische objecten zo stroef lopen komt volgens Achterhof ook door het onmogelijk afgeven van garanties. "Niemand in het bevingsgebied kan bij verkoop de garantie afgeven dat een mestkelder lekvrij is. De koper heeft dus geen zekerheid en gaat het object dus niet kopen."

Momenteel geldt alleen een vergoedingsregeling voor particulieren met schade aan gebouwen. Achterhof: "Ik probeer met dit verhaal de discussie aan te zwengelen. Iedereen in het bevingsgebied, burger of een agrarische ondernemer, heeft recht op een vergoeding als blijkt dat er vermogensschade is door gaswinning."

Achterhof komt ook met een oplossing: "Los van alle verplichtingen tot herstel van schade aan de opstallen zal de NAM per direct de getaxeerde waardedaling dienen uit te keren aan de eigenaren, ter compensatie van de vermogensschade. Hiermee heb je een heldere en transparante regeling voor alle eigenaren. De geldelijke middelen die de eigenaren ontvangen zullen een economische impuls in de regio geven."

Of registreer je om te kunnen reageren.