Home

Nieuws 2 reacties

Voor PvdA is handelsverdrag met VS geen uitgemaakte zaak

Den Haag - De PvdA gelooft niet langer in de voordelen van een trans-Atlantisch handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie (TTIP).

In een gesprek met NRC-Handelsblad zegt Europarlementariër Agnes Jongerius dat de sociaal-democraten dat zij niet achteraf het verwijt wil krijgen dat "we de TTIP zijn ingerommeld."

De verdediging van het handelsverdrag is in Nederland vooral in handen van handelsminister Liliane Ploumen en minister van Buizenlandse Zaken Bert Koenders (beiden PvdA) en in Europe ook door Eurocommissaris Frans Timmermans (PvdA).

Jongerius  zegt niet onder de indruk te zijn van de veronderstelde voordelen van het verdrag.  Zij acht het van belang dat de sociale verworvenheden en de Europese standaarden op het gebied van milieu en voedselveiligheid worden gehandhaafd.

Premier Rutte zie na afloop van de ministerraad desgevraagd dat Jongerius de vinger op de zere plek legt.  "We trekken aan het zelfde touw."

Rutte zei dat de wederzijdse erkenning van standaarden, bij voorbeeld als het gaat om hormoonvlees en de chloorkip, van wezenlijk belang is. Zijn partijgenoot Europarlementariër Hans van Baalen zei tegelijkertijd in een overleg met de Tweede Kamer dat het belang van het tegenhouden van de chloorkip niet opweegt tegen de extra banen in Europa.

Jongerius zegt dat het met die banengroei nogal meevalt. "Als je kijkt naar de cijfers achter dit banenplan, dan blijkt het te gaan om 0,5 procent extra economische groei in 2027. Daar ben ik nou niet bepaald van onder de indruk." Anderzijds ziet ze onderzoeken die duiden op juist een verlies aan banen.

Laatste reacties

  • tonny60

    dit is de eerste keer dat ik het met de pvda eens ben

  • zon

    Sluit me aan bij #1.

Of registreer je om te kunnen reageren.