Home

Nieuws 4 reacties

Voedselsector kwetsbaar voor ongelukken en fraude

Den Bosch - Omdat voedselketens langer en complexer worden, neemt het risico op ongelukken en fraude met voedsel toe. Fraude wordt bovendien aantrekkelijk omdat schaarste de waarde van voedsel omhoogduwt.

Dat concludeert accountant- en adviesbureau PwC in een analyse die samenvalt met het nieuws dat Willy Selten is veroordeeld tot 2,5 jaar cel vanwege fraude met paardenvlees.

Selten gaat vrijwel zeker in hoger beroep, aldus advocaat Frank Koningsveld. Bij de Brabantse groothandel van Selten werd in 2011 en 2012 336.000 kilo paardenvlees verwerkt. In 2013 deed de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een inval waarna 50 miljoen kilo vlees is teruggeroepen. Slechts 1,5 miljoen kilo kon uit de handel worden gehaald; de rest was vermoedelijk al opgegeten.

"Verdachte heeft klanten en uiteindelijk de consument misleid", aldus de uitspraak bij de Rechtbank Den Bosch. De rechter geloofde niets van de bewering van Selten dat het paardenvlees per ongeluk was vermengd met rundvlees, en de paarden per ongeluk niet in de administratie waren opgenomen. Selten heeft bijgedragen aan het negatieve imago van de Nederlandse vleesindustrie, aldus de rechter. Tegen Selten was vijf jaar cel geëist.

Voor PwC is de paardenvleesaffaire bewijs dat voedselintegriteit toenemend onder druk staat, wat leidt tot minder geloof in producenten, verwerkers, retailers en overheden. Ook leidt het tot forse economische schade voor een hele bedrijfstak. Volgens PwC vraagt de aard van hedendaagse mondiale en complexe toeleveringsketens om een structuur die de traceerbaarheid en transparantie in de voedselketen verhoogt.

Vaak kortere ketens dus. Prijs moet volgens PwC-partner Hans Schoolderman niet altijd meer leidend zijn. "Door de lage marges zijn voedselbedrijven kampioen in efficiënte bedrijfsvoering. De bedrijven van de toekomst daarentegen stellen de consument centraal en gaan voor het lange termijn resultaat. Deze voorbeeldbedrijven zijn bezig om samen met hun toeleveranciers meer transparantie over hun keten te krijgen."

Het is volgens PwC bittere noodzaak. "Van melamine in babymelk en genetisch gemodificeerde vervuilde gewassen tot vervalste wijn en incorrecte etiketten, de voedingsmiddelenindustrie wordt als nooit tevoren uitgedaagd. Het vertrouwen in voeding is gedestabiliseerd en om die reden willen consumenten meer weten over de voeding die ze zelf en hun kinderen eten. Hun vertrouwen is niet langer vanzelfsprekend."
In Europa zijn sinds 1 april strengere regels over de etikettering van de oorsprong van vlees van kracht. Dat is volgens Hans Schoolderman een goede zaak. "Maar het draait vooral om een mentaliteitswijzing in de voedingsindustrie. Consumenten verwachten van voedselbedrijven dat zij verder gaan dan de wettelijke minimumnormen om de veiligheid en kwaliteit van hun product te waarborgen. Ze worden bewuster en leggen de lat steeds hoger."

Laatste reacties

 • agratax2

  Hoe minder ons voedsel wordt bewerkt door de industrie en via onpersoonlijke kanalen tot ons komt, zal fraude en gerommel gemeengoed blijven. Er zijn door de eeuwen heen nu eenmaal mensen geweest met een ruim geweten en die zien veel kansen in de handel. Grieken wisten dat in de oudheid al 'Zij hadden voor handeleren en dieven dezelfde god'. Dit zegt genoeg!! Hoe meer regels met geboden en verboden hoe meer er gerommeld zal worden en hoe duurder het leven wordt. Controleurs zullen tenslotte betaald worden door de eindgebruiker ook wel de (belasting betalende) burger 

 • poelsgtr

  Wat een onzin van agratax hier. Jij wilt wat leren van een volk van 2000 jaar geleden? Zonder handel hadden wij in Nederland echt niet de welvaart die we nu hebben. Bovendien geldt in de handel net zo goed dat vertrouwen te paard vertrekt en te voet komt. Nee, dit probleem zit hem gewoon in de mentaliteit van bepaalde personen die een rol spelen in die handel, niet meer en niet minder. Keihard afstraffen die selten maar niet de gehele handel over een kam scheren. Dan denk je wel heel simpel. 

 • jjjvanmelick


  De paardenvleesaffaire bewijst des te meer, dat zuivere voedselintegriteit al lang niet meer bestaat;
  <span style='text-decoration: underline;'>Er was</span>, goede en consequente aansturing.
  Wanneer ik de geschiedenis raadpleeg, weet ik, dat de tijd van weleer vast en zeker niet zal keren op het vlak waar dit wel zou moeten.
  Waar Rodolf Steiner zijn gehoor - de boeren op zijn gehouden Landbouwcursus te Koberwitz bei Breslau, half juni 1924 grondig onderrichtte, zei hij onder andere:
  ... <em>'Die Menschheit hat keine andere Wahl, als entweder auf den verschiedensten Gebieten aus dem ganzen Natuurzusammenhang, aus dem Weltenzusammenhang heraus wieder etwas zu lernen, oder die Natur ebenso wie das Menschenleben absterben, degenerieren zu lassen.' ...
  </em>De letterlijke tekst spreekt ons het meest aan, temeer dàt, omdat wij ondertussen na bijna een eeuw kunnen weten, dat deze antroposoof zijn tijd ver vooruit is geweest. Hij heeft ons gewaarschuwd.

  Met de voorzegde degeneratie van het Leven, is al veel van zijn woorden waar gemaakt... het algemene Leven is sterk gedegenereerd... dat is één;
  Twéé is, dat hij ook heeft gewezen op de vervalste energie welke het dierlijk en het menselijke lichaam sterk zou beïnvloeden...
  De degeneratie is sterk ingezet.
  Mijn vraag is: <em>'Wil het alsjeblieft zíén!

  </em>

 • agro1


  weer de fabel van voedselschaarste, de voorraden zijn nog nooit zo onverantwoord hoog geweest en de prijzen wereldwijd zo dramatisch voor de producenten. geknoei en woekerwinsten zitten in het deels criminele circus, dat na de producent opgetuigd is. de producent wordt een eerlijke prijs misgund en het vervolgcircuit neemt een marge, die recht evenredig is aan de kwaliteitsvermindering. het erge is men komt er nog mee weg ook. die ouwe grieken en romeinen hadden trouwens wel gelijk en nee, sommige dingen zijn universeel en veranderen niet in de tijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.