Home

Nieuws 31 reacties

Verpachter Hedwigepolder in ongelijk gesteld

Middelburg - Het plan om de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen te ontpolderen, is definitief nadat vrijdag een laatste juridische hobbel werd genomen. De rechtbank Zeeland-West-Brabant stelde de verpachter, Gery de Cloedt, die de meeste gronden in de polder in eigendom heeft, in het ongelijk.

De uitspraak houdt in dat de Hedwigepolder binnenkort echt verandert in een natuurgebied waarin getijden hun gang kunnen gaan. De verpachter wilde de grond pachtvrij maken en de polder zelf ontpolderen. De boeren die de grond in pacht hebben, waren het daar niet mee eens.

Het Rijk en de provincie Zeeland zetten de polder onder water, waardoor 295 hectare landbouwgrond weer natuurgebied wordt. Nederland heeft met België afgesproken dat de polder onder water wordt gezet als compensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde, de toegang tot de Antwerpse havens.

Over de ontpoldering van de Hedwigepolder is in de politiek en in de rechtszaal veel strijd geweest. November vorig jaar beoordeelde de Raad van State definitief dat de Hedwigepolder onder water mag worden gezet.

De strijd om de polder heeft bijna tien jaar geduurd. 21 december 2005 tekenden namens Nederland minister Karla Peijs en staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat de Scheldeverdragen. Daarin is onder meer vastgelegd dat in de Hedwigepolder een intergetijdengebied wordt aangelegd.

ANP, Martijn ter Horst

Laatste reacties

 • bekeken


  De hedwigpolder is verkwanseld door het CDA (Carla Peys=Balkenende) en door LTO.De natuurmaffia is de winnaar.De agrarische de grote verliezer.

 • Jan Veltkamp


  De hedwig polder zetten we onder water en achter Rotterdam maken we een nieuwe polder (maasvlakte 3) van gelijke grootte. Is dit water naar de zee dragen of zand naar het strand of belasting verkwanselen?

 • somporn

  Ieder normaal denkend mens,zal zeggen dat het te gek voor woorden is en dat de mensen die nu staan te juichen nog wel tot inkeer komen en  hun verderf zullen berouwen doordat  straks  de meeste agrarische producten wordt geimporteerd met alle elende van dien.Hoe kan men zo dom zijn om topkwaliteit voedsel,
  geproduceerd in NL de nek om te draaien.

 • jordi 1455

  @somporn zeker in een land die tegen de ze moest vechten voor zijn bestaansrecht. 

 • aqwzsx12

  ons kinderen en kleinkinderen zullen ons niet komen bezoeken in het rusthuis of naar onze begrafenis willen komen omdat we die stomme groenen en alle politiekers die dit  ' geregeld' hebben  NIET OP HUN MUIL GEKLOPT TOT ZE MORES WAREN !! scande en nog eens schande!

 • rpbos1

  Welvaarts-waanzin is dit. Hoe leggen we dit uit aan onze medemensen, die honger lijden? Zulke vruchtbare landbouwgrond verkwansen. Dit is moreel verwerpelijk!!

 • dutch kiwi


  Kan iemand uitleggen hoe deze ruil tot stand kwam ,het is heel vreemd ,uit diepen hier en onder water daar ,va ruilen komt huilen ?

 • 1510


  een misdaad tegen de mensheid... goede grond opofferen... terwijl er nog steeds op deze aarde, mensen sterven v honger...

 • polsbroek

  Uitdiepen voor de belgen,nederlandse grond onder water ,ik snap het niet.  Kan iemand mij dat uitleggen

 • wullum


  Schandalig

 • daantje

  kolder en niet uit te leggen of te begrijpen echt stom

 • tikka


  De politieke wens tot ontpoldering is duidelijk, probeer dan rechters maar eens op andere gedachten te brengen. Schandalig met welke smoesjes ze zo'n mooie polder opofferen, te triest voor woorden.

 • veldzicht

  Een ziek land dat Nederland.

 • ed12345


  Vroeger zullen er veel politiekers zijn geweest die met hun beide voeten op de grond stonden anders had nederland nooit kunnen worden wat het nu is.Helaas zijn die mensen met hun beide voeten op de grond in de politiek heden bijna uitgestorven

 • gijsbert


  GRAAG WIL IK GERY DE CLOEDT STERKTE WENSEN !!! Hij heeft tenminste nog tegengas gegeven in een vooraf al hopeloos gevecht. Alles moet wijken voor overheidsingrijpen. Als eigenaar mag je toekijken hoe anderen er aan verdienen, en jij mag je wonden likken.........!

 • trijnie

  Te gek voor woorden.Hoe halen ze het in hun hoofd..... Zoooo zonde........

 • agratax2

  @somporn. Wij kunnen niet begrijpen, dat import van eten en natuurgebied belangrijker is voor de bevolking dan zelf eten maken. Ik denk dat het importeren van voedsel meer opbrengt voor de handel en de haven dan zelf maken in een uithoek van Nederland. Voor mij spelen hier totaal andere belangen dan het boeren en burger belang, het gaat over Geld en dus over Macht. Dit zijn twee zaken die nog de boer nog de burger heeft en zo hij het heeft, moet het z snel mogelijk in de zakken van de Regenten en handelaren komen. 

 • janvos57

  Geef de zegenschap aan ie het toekomt, de eigenaren en gebruikers. Hoe heeft het zo ver kunnen komen, maak een stuk natuur midden op zee.  

 • somporn

  Politiek is alleen maar handje klap en achterkamertjespolitiek om ervoor te zorgen dat je nu en in de toekomst verzekerd bent van een zeer riant inkomen en als het kan zo snel mogelijk je zakken te vullen.
  Burgerbelang staat al jaren niet meer voorop,het belangrijkste is:hoe kom ik zo snel als mogelijk in het EU parlement en mocht het fout gaan in Den Haag is er voor jou altijd nog plek als burgemeester of commissaris van de Koning en een bijbaantje in de RvC van het bedrijf waarvoor je gelobbyd hebt (of bijzondere gunsten hebt verleend)
  Politiek is niet in het belang van de samenleving en haar burgers,maar alleen ter zelfverrijking voor diegene die het uitvoert.
  Daarom gaat de polder onder water (smeergeld)

 • Jongman

  Waar is ons nuchter boerenverstand gebleven. Geld wegsmijterij.

 • m.en.mh.miedema

  En weer wordt er een stukje vd economie gesloopt. Het gemak waarmee hier over andermans eigendom/gebruiksrecht beslist zegt wel iets over het democratische gehalte vd beleidsmakers(NL een rechtstaat???) Als er dan toch iets onder water moet worden gezet, wat dacht je van Den Haag/Brussel of alle eigendommen van diegenen die voor dit beleid verantwoordelijk zijn. Hebben die lui bij Stalin stage gelopen ofzo?
  Ook opvallend: zodra je begint over biobrandstof (of zelfs telen van veevoer ipv voedsel voor de mens) dan wordt dat door links aangeduid als asociaal ivm voedseltekort in de wereld. Nu wordt er een stuk landbouwgrond vernietigt maar zijn ze oorverdovend stil, de hypocrieten.

 • pinkeltje


  Je kunt over de Hedwigepolder veel zeggen maar toch niet dat er in dit geval makkelijk over andermans eigendom is beslist. Eens of oneens, het is zo democratisch als het maar zijn kan besloten. En alle partijen hebben ook tot in het oneindige van hun democratisch rechten gebruik gemaakt. Dat ging bij Stalin wel even anders.

 • ohzo

  @pinkeltje: waar zit de democratie dan in dit proces? Er is een deal gemaakt met Belgen, daar moet alles voor barsten.

 • pinkeltje


  Het democratische zit er in dat er geen deal is gemaakt maar dat alles is verlopen volgens de wetten en regels die gelden in NL, BE en de EU. Dat de uitkomst daarvan veel mensen niet bevalt maakt het nog niet tot een ondemocratisch proces. En dat er met groot gemak over andermans eigendommen is beslist dat zul je toch in dit geval ook moeilijk vol kunnen houden? Zowel voor- als tegenstanders hebben hun democratische rechten tot op de laatste draad benut.

 • dutch kiwi


  as dit zogenaamd democratish is uitgewerkt dan kun je toch wel zeggen dat de regels en wetten goed ziek zijn .

 • pinkeltje


  Zoals Churchill destijds al een keer heeft gezegd, democratie is eigenlijk ook een systeem van niks maar er valt weinig beters te bedenken.

 • fvdboomen1


  @ pinkeltje churchill was ook geen democraat ,je hoeft niks beter te bedenken gewoon gezond verstand gebruiken maar dat is waarschijnlijk te makkelijk.

  Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan grt W verdonschot

 • pinkeltje


  Het is ook niet zo moeilijk. Je maakt afspraken en zoals Nederland andere lidstaten er op aanspreekt zich aan de afspraken te houden zo wordt Nederland ook aan zijn afspraken gehouden. Zoals Henk Bleeker destijds al zei toen hij zich erin ging verdiepen, de afspraken zijn erg helder en tot op postcodeniveau geregeld om daar aan toe te voegen dat hij ook niet zag hoe je de gemaakte afspraken achteraf nog kon veranderen. Dat het niet zulke handige afspraken waren dat is dan helaas pindakaas. De milieulobby heeft op dit punt zijn zaken beter georganiseerd dan de rest van de maatschappij die er anders over denkt.

 • m.en.mh.miedema

  Als dit een democratisch proces zou zijn geweest dan was er EERST met de eigenaar/pachters/bewoners overleg geweest om tot een plan/voorstel te komen waar de mensen mee in hadden kunnen stemmen. Als dat niet wil lukken dan moet je een ander, beter plan/voorstel/hogere schadevergoeding bieden.Pas DAARNA afspraken aangaan met Belgie/Antwerpen.Nu was  de race al gelopen, de knikkers verdeelt,afspraken gemaakt en de handtekeningen gezet. Oh ja, we moeten nog wel even de eigenaar en de bewoners verwijderen(daar komt de Stalin mentalieit om de hoek), geven wat voorlichtingsavonden en evt mogelijkheid tot het indienen van(nutteloze) bezwaarschriften ed.(de Schijndemocratie), die polder moet en zal onder water, hoe dan ook.
  Een vergelijkbaar proces doet zich trouwens ook voor bij aanleg van (nieuwe)natuur, de plannen zijn al gemaakt, alleen de bewoners/eigenaren/ gebruikers moeten nog 'even' meewerken.
  Het enige democratische hier is dat de minister en de staatssecretaris democratisch waren gekozen,maar dit geeft ze nog niet het recht om over andermans bezittingen te beslissen danwel heen te walsen.

 • koestal


  De huidige generatie heeft de watersnood van 1953 niet meegemaakt of is die al weer vergeten,ook geen geschiedenisles gehad,De Tweede Wereldoorlog wordt wel steeds herdacht.

 • veldzicht

  @m.en mh.miedema #29,ik had het niet beter kunnen verwoorden,helemaal met
  je eens. De dictatuur van de tot op het bot verwende  natuur en milieumaffia
  die geld,tijd en vakkundige mensen in overvloed hebben drammen net zo lang door tot ze hun zin hebben.

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.