Home

Nieuws 7 reacties

Variatie in ammoniakuitstoot beter te onderbouwen

Den Haag – De variatie in de uitstoot van ammoniak is steeds duidelijker en beter te onderbouwen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Mesdag Fonds naar de ammoniakemissie en ammoniakdepositie. Hoewel de resultaten van het onderzoek nog niet openbaar zijn, zijn de eerste signalen al duidelijk. "We kunnen nu variaties in uitstoot van ammoniak verklaren, die we twintig jaar geleden nog niet konden verklaren", laat voorzitter van de stuurgroep Lubbert van Dellen desgevraagd weten. Dit biedt mogelijk aanknopingspunten om via managementmaatregelen de uitstoot van ammoniak te verminderen.

De resultaten van het onderzoek kunnen grote gevolgen hebben voor het ammoniakbeleid en het Programma Aanpak Stikstof. Het ministerie van Economische Zaken en het Mesdag Fonds bespreken de resultaten van het onderzoek op korte termijn. De resultaten van het onderzoek zijn volgens Van Dellen niet zodanig dat het hele model voor de ammoniakuitstoot onderuit wordt gehaald, maar het geeft wel informatie waaruit blijkt dat er met managementmaatregelen verlaging van de uitstoot te realiseren is.

Eerder concludeerde de onderzoekers al dat de emissiewaarden van ammoniak sterk variëren en dat er meer factoren een rol spelen dan alleen de uitrijtechniek, bodem en gewassoort. Het gaat dan om bijvoorbeeld wind, zonnestraling, luchtvochtigheid en stand van het gewas.

Het onderzoek wordt gefinancierd door het Mesdag Fonds en het ministerie van Economische Zaken, met steun van LTO, NMV en Zuivel NL.

Laatste reacties

 • mts. Platenkamp

  Dus nu nu mogen we straks mest uitbrengen tot een temperatuur van 22.7 graden, windkracht 5 en een luchtvochtigheid van 42% of iets dergelijks? Niet alleen veel kosten maken voor luchtwassers en bemesters, straks mogen we ook nog die machines op beperkte momenten gebruiken zeker. Ze zoeken gewoon excuses voor de nog steeds waardeloze meet methoden

 • m.nieuweboer

  Er zit 78% stikstof in de lucht.Ammoniak bestaat uit stikstof en waterstof, NH3 is een verbinding van Nitrogenium en Hydrogenium. Als NH3 in de atmosfeer komt splist het in stikstof en waterstof. De stikstof voegt zich bij de 78% en waterstof doet het zelfde.Het is moeilijk te meten. NH3 komt vrij bij iedere verrotting en vertering.Het past in de recycling van de elementen in de natuur. Wat is het probleem?Hebben we hier te doen met een georganiseerde onverantwoordelijkheid?
  M.Nieuweboer 

 • koestal

  Alleen  injecteren  tijdens regen ,zal er wel uitkomen !

 • tikka


  Koestal en niet meer mixen en injecteren bij een temp. van max 15 graden en bij een groeiend grasgewas van minimaal 12.2 cm lengte op een windstille en zwaar bewolkte dag, uiteraard alleen mest welke verdund is met water.  

 • Jan van het Zand

  De deskundigen komen er ook achter. Hoe meer je weet, des te meer ben je ervan overtuigd dat je niks weet....of althans heel weinig.......

  Uit het onderzoek is gebleken dat het zo zit, en daarom maken wij politici de volgende wetgeving......

  Tegenwoordig is het zo: Wij politici vinden dat we regelgeving moeten maken voor het duurzaam houden van vee in Nederland.
  Wij hebben daarom het onderzoek gelast naar de ammoniakemissie en het onderzoek opgedragen om te komen met maatregelen ter beperking van de ammoniakemissie. Wij als politici kunnen dan de wetgeving aanpassen....

  Hoe het ook zei, de veehouderij gaat aan banden in Nederland en in Europa.

  En de consument is de lachende derde, die blijft een goedkoop voedselpakket behouden. En dat moet ook wel, bij de stagnerende inkomens voor de werkenemers en de zelfs teruglopende inkomens voor gepensioneerden.....

 • Foxxy

  Europa legt Nederland aan banden ! Immers ,zo weinig grond ,en zoveel productie , daar wil de rest ook wel een beetje van af snoepen ! 
  Leuker kunnen we t niet maken ! Wel moeilijker! En de politiek ? Laat gewoon een (DE) economisch fundament door Brussel aan banden leggen ! Iets wat in bijvoorbeeld de Verenigde Staten nooit zou gebeuren!

  ze hadden in Brussel ook gewoon NEE kunnen zeggen, maar ja, daarvoor ben je ruggengraat nodig, en dat hebben weekdieren niet 

 • schoenmakers1

  zou het niet voldoende zijn om alleen mest uit te rijden als er geen fietsers zijn, daar is toch heel de wetgeving op gestoeld, fietsers zonder mestlucht laten te recreeren.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.