Home

Nieuws

Trage start meitelling

Doetinchem – Het lijkt erop dat boeren wachten met het indienen van de Gecombineerde Opgave. Twee weken geleden begon de indieningsperiode. Top op heden dienden zo'n 3.500 relaties de meitelling in, aldus Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Dat is 4 procent van het totaal.

Het aantal ingediende opgaven ligt nu beduidend lager, vergeleken met andere jaren. Twee jaar geleden had bijvoorbeeld zo'n 15 procent van de boeren in de eerste twee weken van april de opgave ingediend.

Onduidelijkheid melkveewet

Een reden voor melkveehouders om te wachten met het indienen van de meitelling is de onduidelijkheid rondom de melkveewet. Mogelijk is het aantal opgegeven hectares in 2015 bepalend voor de vaststelling in welk overschotcategorie een bedrijf valt. Onduidelijk is ook nog of de benodigde extra grond voor een 'overschotbedrijf' wordt berekend op basis van de hectares in 2015. Hoe dit er allemaal uit gaat zien, moet nog duidelijk worden. Mogelijk komt eind deze week hierover meer duidelijkheid als staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken met antwoorden komt op Kamervragen.

De trage start van de meitelling kan ook komen doordat dit jaar voor het eerst de opgave van percelen losstaat van de Gecombineerde Opgave. Het doorgeven van percelen vindt nu apart plaats in het perceelsregister 'Mijn percelen'. Dus voordat grondgebruikers de verplichte Gecombineerde Opgave invullen, moeten zij de percelen registreren in deze applicatie, maar dat verloopt niet altijd even soepel. Via social media en BoerderijConnect geven boeren aan dat onder andere het perceelsregister niet altijd optimaal werkt.

Maand later indienen

De indieningsperiode voor de Gecombineerde Opgave is normaliter van 1 april tot en met 15 mei. Waarschijnlijk krijgen boeren dit jaar een maand meer tijd. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken is bereid om de termijn voor de Gecombineerde Opgave met een maand te verlengen tot 15 juni. Eurocommissaris Phil Hogan van landbouw heeft deze langere termijn voorgesteld, omdat er veel problemen worden verwacht nu het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) voor het eerst van kracht is. Op 22 april besluit de Commissie definitief of uitstel mogelijk is.

Of registreer je om te kunnen reageren.