Home

Nieuws

Syngenta verkoopt minder

Bazel – Syngenta heeft het afgelopen kwartaal $4 miljard (€3,7 miljard) omzet geboekt, 14 procent minder dan een jaar eerder. Gecorrigeerd voor wisselkoersschommelingen is de omzet met 1 procent gegroeid.

De Zwitserse producent van zaden en gewasbeschermingsmiddelen profiteerde van sterke verkopen in Europa en forse prijsverhogingen in het Gemenebest van Onafhankelijke Staten, waaronder Rusland.
Syngenta rapporteert in dollars. De euro en veel andere munten zijn in het afgelopen kwartaal in waarde gezakt tegenover de dollar. Syngenta verkocht een 7 procent kleiner volume producten. Het bedrijf rekende gemiddeld wel een 8 procent hogere prijs. Syngenta slaagde erin Rusland en andere roebel-gerelateerde landen in het wegzakken van de lokale munt meer dan te corrigeren met prijsverhogingen.
De omzet in de verkoopregio Europa, Afrika en het Midden-Oosten steeg bij constante wisselkoersen 15 procent. Het bedrijf profiteerde van een grote vraag naar gewasbeschermingsmiddelen. De arealen mais, suikerbieten en zonnebloem daalden in een aantal landen, waardoor de vraag naar zaden onder druk kwam. In de traditioneel grootste akkerbouwmarkt van West-Europa, Frankrijk, daalde de verkoop van selectieve herbiciden omdat een kwartaal eerder al veel vroeg is besteld.
In Noord-Amerika is de omzet 16 procent gedaald. Syngenta zet bewust niet meer in op glyfosaat, een product waarmee de concurrentie moordend is. Zonder glyfosaat daalde de omzet 13 procent. Omdat de winter lang doorzette, daalde de vraag naar producten. Het maisareaal daalt in de VS door lage prijzen en dus de afzet van maiszaad ook. Syngenta heeft zijn distributienetwerk aangepast om meer winst te kunnen boeken, ten koste van omzet.
In Latijns-Amerika is het seizoen in Venezuela laat op gang gekomen, terwijl elders de insectendruk lager is dan gewoon. De tweede maisoogst in Brazilië, 'safrinha' genoemd, is bovendien kleiner dan een jaar eerder. In Azië is opnieuw sprake van krimp. In Japan werd de btw verhoogd.
De productgroep zaden zag de omzet zo goed als gelijk blijven. De omzet met maiszaad daalde 9 procent, maar dat werd gecompenseerd door afzet van andere gewassen. De verkopen van selectieve herbiciden is 6 procent gegroeid. De omzet met fungiciden nam 12 procent toe. De verkopen van insecticiden, in dit segment de kleinste groep, was sprake van een daling van 5 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.